Härryda kommun kan komma att stoppa inköp av Marabou

Efter att Moderaterna i Västra Götalandsregionen krävt att regionen upphör med inköp av bland annat Marabou, kan samma sak bli aktuell i Härryda.
– Vi kan inte hissa ukrainska flaggan utanför kommunhuset och sedan fortsätta köpa produkter som på ett eller annat sätt bidrar till en finansiering av Putins invasionskrig, Per Vorberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

ANNONS
|

Härryda kommun kan komma att ta rygg på ett förslag från Moderaterna i Västra Götalandsregionen. I fredags tog partiet initiativ för att regionen ska avbryta inköp och införa ett totalstopp för alla varor som säljs av företag som fortsätter ha verksamhet i Ryssland.

Detta för att gå i linje med den svartlistning av företag som Ukraina identifierat som bidragande till den ryska krigsekonomin.

En produkt som tydligt utpekats och blivit kraftigt omdebatterat den senaste tiden är det svenska chokladmärket Marabou som ägs och drivs av den globala jätten Mondelez, som Härryda-Posten tidigare skrivit om.

Nu kan Moderaternas initiativ få en uppföljning i Härryda kommun. Kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) menar att det borde vara en fråga för den ordinarie kommunala verksamheten att kontrollera, men är beredd att ta initiativ för att säkerställa att kommunen upphör med Rysslandsrelaterade inköp.

ANNONS

– Vi kan inte hissa ukrainska flaggan utanför kommunhuset och sedan fortsätta köpa produkter som på ett eller annat sätt bidrar till en finansiering av Putins invasionskrig. Det går inte ihop.

Härryda var snabba med att ta emot ukrainska flyktingar

Per Vorberg lyfter även fram kommunens kontinuerliga arbete med ukrainska flyktingar som ett sätt att ta ansvar för konsekvenserna av Rysslands anfallskrig i Ukraina.

– Från ett kommunperspektiv så har vi gjort en hel del. Symboliskt hissar vi flaggan precis som många andra. Men vi har också varit väldigt snabba med att möjliggöra för mottagande av ukrainska flyktingar. Det görs massa kring dem som har kommit till oss.

Att Härrydabor och andra nyttjar sin konsumentmakt tycker Per Vorberg är viktigt, och ett sätt för människor att påverka i sin vardag.

– Hela sättet att tänka kring marknadsekonomi bygger på att det finns en marknad och en efterfrågan. Det vill säga att människor har möjlighet att styra sina val. Som moderat är jag för att människor ska kunna välja olika saker, säger Vorberg och fortsätter:

– Det är klart att om många säger att de inte köper en produkten av ett visst skäl, så sätter det väldigt stor press på tillverkarna eller tjänstutföraren.

Det är dock inte alltid helt lätt för den enskilde konsumenten att hålla koll på vilka produkter som har koppling till företag som fortsätter ha aktiva intressen på den ryska marknaden.

ANNONS

– Om man bara själv tänker hur ofantligt mycket olika produkter det finns och man inte själv tar reda på det, så är det ju jättesvårt, säger Vorberg som efterfrågar någon form av märkning av produkter som tillverkas av företag med Rysslandskoppling.

–Det är ju samma sak när du har gasol till din gasolgrill. Hur vet du var gasolen kommer ifrån? Egentligen borde det ju sättas upp varningsmärken med en rysk flagga på.

Hur aktiv är du själv?

– Det är klart att jag har råkat göra fel också. Men om man har vissa produkter som man vanligtvis använder och sen helt plötsligt får man reda på att en produkt har Rysslandskoppling, så undviker jag det. Jag köper det ogärna när jag vet om det.

Så det blir inget fredagsmys med Marabou?

– Just nu köper jag inte Marabou-choklad, säger Per Vorberg.

LÄS MER:Så tänker Härrydabor och besökare om bojkotten av Marabou

LÄS MER:Mölnlycke-brandmännen är alltid redo att rycka ut

LÄS MER:Drömjobbet var för svårt att tacka nej till – nu ska Pixbo vinna SM-guld

ANNONS