Mölnlycke-brandmännen är alltid redo att rycka ut

Den senaste tiden har skogsbränderna avlöst varandra. Brandmännen i Räddningstjänstförbundet Storgöteborg, i vilket Mölnlycke brandstation ingår, har haft mycket att göra.

ANNONS
|

Mikael Lundquist ägnar all sin arbetstid åt att vara brandman. I Mölnlycke är han samordnare och styrkeledare för de 14 deltidsbrandmän som har sin bas här. Övrig tid jobbar han på Preem-raffinaderiets industribrandkår i Göteborg.

– För att bli full bemanning här i Mölnlycke ska vi vara 20 stycken. En styrkeledare och fyra brandmän per lag. Rekrytering pågår. Vi behöver folk. Vi får som lägst vara tre man här men vi ska vara fem. Det är tufft att vara så få ute i skogar, säger han.

I snitt får de 150 larm per år varav majoriteten är av annan karaktär än ren brandbekämpning. Men den senaste tiden har det brunnit rejält i skog och mark.

ANNONS

– Det är lite säsong för det nu och vibbar från 2018. Vi har inte kommit upp till de stora bränderna som var då i Ljusdal, bland annat. Men vi får hoppas att Räddningstjänst Sverige är mer förberedda med material och utrustning och framför allt samverkan med andra organisationer, säger Mikael Lundquist.

Tackar arbetsgivare för att de låter personalen vara deltidsbrandmän

I Härryda kommun finns det brandstationer i Hindås, Rävlanda och Mölnlycke. Kommunen ingår tillsammans med åtta andra i Räddningstjänstförbudet Storgöteborg.

– Det är ett av de största räddningstjänstförbunden i Norden. Hjälpen finns nära. Det är inte mer än fem tio minuter till Gårda och Öjersjö, men om de är upptagna kan det ta en stund innan de kommer.

Tack vare den stora organisationen upplever han att han och kollegorna på Mölnlycke klarar av situationen trots de många bränderna.

– Det är värre för småkommuner ute på landsbygden. Men det klart att det kan vara lite tufft. Speciellt om man är ute på en brand eller vilken annan händelse som helst och så ska man upp igen tidigt på morgonen till sitt ordinarie jobb, berättar han.

I Mölnlycke är det främst bemanningen som skulle behöva stärkas, enligt Lundquist som vill flika in ett budskap under intervjun.

ANNONS

– Jag vill tacka alla arbetsgivare i Härryda kommun och i resten av Sverige som släpper personal till att vara deltidsbrandman för utan oss hade Räddningstjänstsverige stannat mer eller mindre. Jag vill uppmuntra fler arbetsgivare till att tänka i de banorna.

Insats mitt under intervjun med Härryda-Posten

Mikael Lundquist hinner precis börja beskriva hur samarbetet mellan de olika brandstationerna går till under exempelvis en skogsbrand innan hans sökare börjar låta. Det är ledningscentralen.

– Lexby klockan 19:30. Ska vi vara där då eller lämna stationen då? säger han och lägger snabbt på för att ringa in de brandmän på listan som har jour.

Intervjun avbryts men Härryda-Posten får åka efter till Surketjärnsvägen i Partille där cirka 7 000 kvadratmeter brunnit inne i skogen under dagen. Mölndals-styrkan ska byta av kollegorna från Göteborg och fortsätta eftersläckningsarbetet. Det är viktigt att hålla koll och inte lämna för tidigt. Det kan brinna långt ner i marken en längre tid.

Peter Johansson är insatsledare på plats.

– Släckningsarbetet har gått jättebra. Men det har varit nästan 30 grader varmt i dag så det har varit fysiskt krävande för brandmännen som varit uppe i skogen, säger han.

Han tycker inte att det är förvånande att det brinner eller att det varit så många bränder.

ANNONS

– Har vi den här typen av väderlek får vi räkna med den här typen av bränder. Vi har extrema värden när det gäller brandrisk i skog och mark, säger han.

Enligt honom är läget inte lika allvarligt som 2018 eller ovanligt – men likväl är det viktigt att hushålla med resurserna eftersom brandkåren åker ut på så många händelser för tillfället.

Myggor och regn

Styrkan som byts av påbörjar överlämningsarbetet. Efter att ha fått instruktioner börjar Mikael Lundquist och hans Mölnlycke-kollegor att gå de 300 meterna uppför en grusväg. Snart blir de attackerade av myggor.

– Du skulle ha tagit myggspray ändå, säger en av dem till Mikael och skrattar.

Härryda-Posten får inte följa med in till själva brandområdet. Det finns risk för fallande träd, bland annat. Samtidigt som brandmännen försvinner in i skogen börjar det att regna.

Fem skäl till att bli deltidsbrandman, enligt Mikael Lundquist

• Utvecklande och varierande arbetsuppgifter

• Betald utbildning av arbetsgivaren

• Möjlighet att på sikt gå över till heltidsanställd

• Bidrar till samhällsskyddet

• Bra gemenskap

LÄS MER:Nästa världsmästare i armbrytning kommer från Mölnlycke – och hans namn är Jimmie Johansson

LÄS MER:Så räddar du din trädgård under torkan och bevattningsförbud – med diskvatten

LÄS MER:Här kan du fira midsommar i Härryda kommun

ANNONS