Mölnlyckebon Jesper simmade med ryska spionvalen Hvaldimir

Längs med Västkusten kommer rapport efter rapport – en rysk spion rör sig genom svenskt vatten. Men för Mölnlyckebon Jesper Schönbeck blev det ett vänligt möte. Det handlar nämligen om Hvaldimir, den rysktränade vitvalen som varit på rymmen sedan 2019.

ANNONS
|

Mölnlyckebon Jesper Schönbeck, 48, är van vid vatten både under och över vattenytan. Segling sedan barnsben och dykning över hela världen har gjort honom välbekant med hemligheterna i världshaven. Till vardags jobbar han med rymdteknologi, närmare bestämt elektronik och antenner.

Men till och med Jesper Schönbeck fick sitt livs överraskning häromdagen då han, familjen och ett par vänner mötte en vid det här laget världskänd hemlig spion – den omskrivna vitvalen Hvaldimir.

Jesper Schönbeck hade läst om Hvaldimir men hade aldrig i sin vildaste fantasi kunnat föreställa sig att han själv skulle träffa på valen – än mindre simma med den.

ANNONS

– Man tänker ju att ”det där händer ju inte mig.” Det var ju häftigt, liksom. När jag såg den så poppade det där upp direkt, att det måste ju vara den där valen.

I Vladimir Putins hemliga tjänst?

Redan 2019 påträffades valen i norska vatten, då med en militärsele på sig med markeringen ”Tillhörande S:t Petersburg”. Enligt brittiska The Guardian hade selen ett fäste för en liten videokamera. Hvaldimir, en sammansättning mellan orden ”val” och ”Vladimir”, det vill säga den ryska presidenten Vladimir Putin, tros allmän vara en militärtränad val som utbildats av den ryska flottan för att utföra olika militära uppdrag. Hvaldimir tros ha flytt från sin militära tillhörighet.

Alltsedan första mötet i Norge har Hvaldimir överlevt i det fria – och nu verkar han vara på väg söderut längs med den svenska Västkusten.

Leva och låt simma

Jesper Schönbeck berättar för Härryda-Posten att han är van vid vatten och båtar sedan barnsben då han lärde sig att segla. Nuvarande motorbåt har familjen haft i sex år.

Har du någonsin varit med om någonting liknande?

– Nej, det var en ganska unik upplevelse i alla fall i de här vattnen, men jag jag dyker ju med de paret som vi var, eller den andra familjen vi var ute med.

ANNONS

Tillsammans med sin kompis Mårten har Jesper Schönbeck dykt i hela världen: Röda Havet, Maldiverna och Filippinerna bland annat.

– Då är valhaj det största man har dykt med, och den kan väl bli 12 meter kanske. Hvaldimir var väl 4 meter eller något sånt där, så den är mindre. Så jag har ju varit med om något liknande, men absolut aldrig i svenska vatten. Det var ju helt sjukt.

När Härryda-Posten når Jesper Schönbeck är han och familjen vid Marstrand. Han beskriver Hvaldimir som både ett tamdjur.

– Det är ett cirkusdjur. Den vill ju vara med människor. Så det är ju lite sorgligt eller tragiskt på det sättet, samtidigt som det är helt fantastiskt att få vara så nära.

Hvaldimir – med rätt att leka

Mötet med Hvaldimir skedde utanför Styrsö. Jesper Schönbeck lade först märke till vad han beskriver som en vit skugga under ytan.

– Då tänkte jag direkt, det måste ju vara den där valen. Alla ställde sig upp för att titta, och så kom den upp till ytan för att andas. Då såg vi direkt att det var han.

Ungefär samtidigt anlöpte flera andra, större båtar som skulle lägga till. Hvaldimir försvann då för en stund – bara för att komma tillbaka till Jesper och resten av sällskapet.

ANNONS

– Den var precis vid eller under våra båtar.

Jesper och hans dykarvän bestämde sig då för att hoppa i.

– Den var ju så närgången, så att det var ju nästan läskigt. Så vi tog oss upp i båten igen. Men då var det som att den blev ännu mer intresserad. Den kanske är van vid att människor hoppar i med den. Så då var den säkert där i en timme.

Hvaldimir var uppenbarligen leksugen, för valen hade ingenting emot att bli klappad samtidigt som den började dra runt med ankaret.

– Den snurrade iväg med båten. Så den höll verkligen på att greja med oss.

Till sist fick Jesper Schönbeck hålla emot.

– Man undrar, vad är det som händer? Ja, han var ju hela tiden där, så ja, det är väldigt speciellt.

Älskade spionval

Jesper Schönbecks telefon har gått varm från nyfikna journalister alltsedan det oväntade mötet med Hvaldimir.

Vad tycker du om uppmärksamheten kring Hvaldimir?

– Det är ju fascinerande att få möta ett sånt stort djur, men det är ju samtidigt naturligt fel. Den ska inte vara här. Jag förstår inte hur den överlevt. Den har ju säkert blivit matad av människor i sina tidiga år, så jag vet inte hur den mår. Helst skulle man ju vilja att den fick komma tillbaka där den hör hemma.

ANNONS

Jesper Schönbeck vill gärna skicka med följande råd till de som råkar stöta på Hvaldimir i det böljande blå.

– Man ska vara väldigt försiktig. Man ska se till att man inte kör med propellrar i dess närhet. Man måste ha koll på den, för den är extremt närgången och orädd. Så det är ju risk att man skadar den om man inte är väldigt försiktig.

LÄS MER:Härrydatränarna om Zlatans pensionering – minnena, betydelsen och de snyggaste målen

LÄS MER:Pixbostjärnan Hanna Ferm gästar Lotta på Liseberg

LÄS MER:Politiker bjöd in till möte i Hindås – fick reda på oron kring förbudet av båtmotorer

ANNONS