Politiker bjöd in till möte i Hindås – fick reda på oron kring förbudet av båtmotorer

Kommunfullmäktiges presidium bjöd under måndagskvällen in till samtal och frågor på Hindås station. Men de blev förvånade över huvudämnet för kvällen: båtmotorer.

ANNONS
LocationHindås|
|

Uppslutningen till det öppna samtalet på Hindås station med representanter från Härryda kommun blev väldigt lyckat enligt politikerna själva. Björn Magnusson (S), ordförande kommunfullmäktige, Gunnar Häggström (M), fullmäktiges förste vice ordförande och Kristina Andrén (M), andre vice ordförande kommunfullmäktige, var positivt överraskade.

Kommunfullmäktiges ordförande Björn Magnusson var nöjd med intresset.

– Det var glädjande att så många dök upp. Vi diskuterade om det ens skulle vara någon som skulle dyka upp. Det har varit tillfällen då vi har kommit hit och det inte varit någon här.

Men det blev en fråga som dominerade agendan under kvällen som politikerna inte var förberedda på. Nämligen den om förbudet av förbränningsmotorer på Nedsjöarna, något som Härryda-Posten tidigare skrivit om.

ANNONS

– Det var en fråga vi faktiskt inte hade någon aning om, säger Björn Magnusson.

Hur kommer det sig?

– Det är en fråga som inte varit uppe på fullmäktigenivå, svarade Magnusson.

Hur kommer ni gå vidare med det här?

– Vi kommer prata med våra politiska kollegor i som sitter i vattenverk och kommunstyrelse och höra om de vet något om det, och se om vi kan få svar den vägen, förklarade fullmäktiges ordförande.

Elmotorer för dyrt och ineffektivt, enligt Hindåsbo

Reaktionerna var starka hos allmänheten på plats.

– Det känns väldigt konstigt att ett kommunalt vatten och avloppsbolag tar sig sådana friheter utan att förankra det politiskt, det låter väldigt märkligt, säger Karl-Magnus Hake som var där och sökte svar.

Förslaget som ligger på bordet är att både tvåtaktsmotorer och fyrtaktsmotorer ska förbjudas på Nedsjöarna i Hindås. Något som enligt båtägarna är helt orimligt.

– Det går inte köra eldrivna båtar på en såpass stor sjö. Det finns en motor på 18 hästkrafter vilket duger till en ganska liten båt. Men då kostar det 100 000 kronor så det är inte försvarbart att lägga sådana pengar. Så det finns inget alternativ, säger Karl-Magnus Hake.

Övriga frågor som diskuterades var detaljplaner och äldrevården. En av de som var där enbart för att diskutera äldrevården, och inte kunde bry sig mindre om båtarna, var Marie Heyden.

ANNONS

– De satsar väldigt mycket i Mölnlycke men inte här. Allting är väldigt långt borta.

För kommunpolitikerna så blev mötet en ögonöppnare, samtidigt som menade att mötet fyllde sitt syfte – att få information som de saknar.

– Vi kan inte veta allt. Vi sitter i kommunfullmäktige och styr det mötet och sätter agendan. Det som kommer upp här idag är väldigt mycket detaljer och vi sitter inte på dem. Vi kanaliserar frågan till rätt ställe, säger Kristina Andrén till Härryda-Posten.

LÄS MER:Förslaget: Restriktioner på Nedsjöarna i Hindås

LÄS MER:Beslut om Bocköhalvön åter uppskjutet: ”Förslaget tar död på hjärtat i Hindås”

LÄS MER:Rödgröna i Härryda satsar på hållbar omställning och förebyggande insatser

ANNONS