Rödgröna i Härryda satsar på hållbar omställning och förebyggande insatser

Hållbarhet, trygghet och jämlikhet var några av huvudbegreppen när Rödgrön samverkan i Härryda presenterade sitt förslag för budget inför 2024.

ANNONS

I förra veckan presenterade det lokala aliansstyret sitt förslag till Härryda kommuns budget för 2024. Ärendet ska upp på kommande kommunfullmäktige. Rödgrön samverkan, som förra året fick igenom sin budget tack vare att Sverigedemokraterna röstade på den, kallade under måndagsförmiddagen till pressträff.

Och de rödgröna fortsätter på den inslagna vägen, som inleddes med förra budgeten, att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet går ihop och lägger fram ett gemensamt förslag.

– Att i det svåra ekonomiska läget behöva sätta sig själv och göra en budget har varit mycket tråkigare och svårare, säger Socialdemokraternas gruppledare Patrik Linde.

Mycket är sig likt mellan den här budgeten och den som klubbades i slutet av förra året. Samma fokus på hållbarhet av olika slag ligger fast.

ANNONS

– Det som vi är hundra procent överens om, det är ju vilken utmaning vi står inför. Det är ju omställningen till ett hållbart samhälle, säger Marie Strid gruppledare för Miljöpartiet.

Ett exempel är att förvaltningen kommer få i uppdrag att ta fram en så kallad koldioxidbudget för att mäta utsläppen i kommunens olika verksamheter om de rödgrönas förslag klubbas. De vill även se att Härryda kommun får en solcellspark och att kommunen bör ansluta sig till den ideella organisationen Klimatkommunerna.

– Det första alliansen vill dra ner på i sin budget är hållbarhetsarbetet, menar Marie Strid (MP).

Linde (S): ”Handlar om att bygga trygghet på riktigt”

Ett annat mål är att kommunen ska bli HBTQI-certifierad.

– Det är i grund och botten skolverksamheten som behöver certifieras. Det gäller från förskolan upp till årskurs tre på gymnasiet, säger Patrik Linde (S).

– HBTQI-certifieringen är en viktig fråga. Jag vet flera småbarn som går i de lägre klasserna som har den här identitetskonflikten i sig och känner sig otrygga på skolan, säger Björn Matsson, gruppledare för Vänsterpartiet.

Enligt Patrik Linde är alliansens svar på ökad trygghet fler poliser, ordningsvakter och mer kameraövervakning.

– Men det är långt ifrån hela lösningen. Då handlar det om att bygga trygghet på riktigt. Vi måste också få till ett förebyggande arbete. Det tycker vi är det som det blåa gänget har missat under många års tid. Vi vill satsa på att få in fler lärare i skolan. Vi behöver få in mer människor som möter barn. Och ökat arbete mot den psykiska ohälsan. Vi behöver stödja föreningslivet. Allt det där som är så viktigt för att ge barnen trygghet, säger han.

ANNONS

Rödgröna planerar för lägre överskott än alliansen

Rent ekonomiskt har den rödgröna varianten ett mindre överskott än alliansens.

– Vi landar på ett mindre underskott på 26,5 miljoner, vilket är under det mål som fullmäktige har satt på 2,5 procent, säger Patrik Linde (S).

Kollegan Marie Strid i Miljöpartiet förklarar varför.

– Det här året kommer vi inte nå upp till det. Där gör vi samma bedömning som alliansen att det är ett exceptionellt år med en ovanlig situation. Vi har så goda resultat sedan tidigare och en hög soliditet att man kan tillåta sig det. Men vi kommer nå det 2025 och 2026, säger hon.

alliansen har ett lite större överskott på 30 miljoner kronor, ungefär 9,1 miljoner mer.

Pengarna som Alliansen vill spara vill de rödgröna tillföra de olika kommunala sektorerna. Fem miljoner ska gå till minskade barngrupper i förskolan. Två och en halv miljoner ska gå till föreningsstöd, 600 000 kronor till att återinföra en konsumentvägledare i kommunen och socialtjänsten får en miljon för arbete mot våld i nära relationer.

– Det som skiljer oss åt är ju att vi hade ett antal initiativärenden som togs i nämnderna under våren från den gamla budgeten 2023. Och de vill vi fortfarande ska genomföras 2024. I den blåa budgeten så är de strukna, säger Patrik Linde (S).

ANNONS

Höjer inte kommunskatten

Att höja skatten är inte ett alternativ i dagsläget ens för de rödgröna.

– Vi tror att det är helt fel år att höja skatten. Och det beror ju på att vi ser ju att det finns otroligt många av våra medborgare där ute som har det tufft ekonomiskt. Och nackdelen med att höja en kommunalskatt är ju att det står lika mot alla. I den bästa av världarna så skulle ju den statliga skatten ökas på något sätt, säger han.

Varken Linde (S), Strid (MP) eller Matsson (V) tycker att de två budgetarna skiljer sig åt.

– Det är generellt så när ekonomin är dålig. Det är svårt att hitta handlingsutrymmet. Alla partier som tar ansvar behöver lägga en budget där kärnverksamheterna prioriteras. Det har vi gjort i vårt arbete och jag uppfattar att alliansen har gjort sitt försök till att göra det samma, säger Patrik Linde.

För att deras förslag ska gå igenom behöver de att Sverigedemokraterna röstar på dem.

– Vi tycker att vårt förslag är klart bättre än alliansens, så det är upp till Sverigedemokraterna att välja vilket de ska rösta på, säger Linde.

LÄS MER:Alliansens budgetförslag: Fokus på ansvar och på kärnverksamheterna i Härryda

LÄS MER:Lena och Peter driver Rävlandas musik- och kulturmecka Sängfabriken

LÄS MER:Beslut om Bocköhalvön åter uppskjutet: ”Förslaget tar död på hjärtat i Hindås”

ANNONS