Alliansens budgetförslag: Fokus på ansvar och på kärnverksamheterna i Härryda

Kärnverksamheterna ska värnas medan skattesatsen behålls oförändrad. När Alliansen i Härryda presenterade sin budget var det med fokus på ett ord: ansvar.

ANNONS
|

Ansvar var det vanligast förekommande ordet när de sex partierna som utgör grunden för det styrande blocket Alliansen i Härryda presenterade sin budget under veckoslutet. Företrädarna för Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och de två lokala partierna Sportpartiet och Kommunpartiet satt under bar himmel i atriumet i mitten av kommunhuset – och ovanför fanns det inte ett moln att skåda. Men i den ekonomiska horisonten är det betydligt mörkare.

Kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) inledde pressträffen med att ge en lägesrapport om förutsättningarna för budgeten.

– Det är tuffa tider. Det är hög inflation. Byggnadstakten går ner. Vi har Rysslands invasionskrig i Ukraina. Vi har många osäkerhetsfaktorer. Alla de här faktorerna och en hel del annat har gjort att just 2023 och 2024 har blivit två väldigt tuffa ekonomiska år för kommuner och regioner runt om i hela Sverige.

ANNONS

Bland annat innebär det nu att kommunen nyttjar i stort sett alla resurser, förutom kommunstyrelsens pott på 10 miljoner för oväntade kriser, för att nå ett litet överskott. Hade det inte gjorts hade budgeten hamnat på minus 50 miljoner kronor.

– Kommunpartiet är jättenöjda med den här budgeten, dels att vi håller vi håller ihop och vi har haft ett jättebra samarbete och att vi satsar på kärnverksamheten, sade Jan Gustavsson (KP) och fick medhåll:

– Centerpartiet är väldigt nöjda med att vi inte skär ner i skolan och att vi, även om det inte står i budgeten, att vi inte ska bygga på odlingsbar mark, menade Maria Kornevik Jakobsson (C), som även lade fokus på att kommunen fortsätter satsa på att få kommunens så kallade hemmasittare att återvända till undervisningen.

Enligt alliansens budget ska Härryda kommun vara återhållsam med konsulter och konferenser samtidigt som fokus är på fortsatt effektivisering. Vissa vakanser kommer inte att tillsättas och vissa grönytor kommer att lämnas utan skötsel. Däremot sparas det inte in på julbord för kommunens anställda eller friskvårdsbidraget.

– Det rör dock inte konsulter som till exempel behövs för att jobba med socialtjänstens arbete med barn och unga, förklarade Per Vorberg.

ANNONS

En annan politiker som lade vikt vid att ta ansvar var Sportpartiets Martin Tengfjord, som menade att det hade varit enklare att inte ta just ansvar.

– För oss sportpartister hade det varit extremt mycket enklare att sitta på läktaren och gapa och skrika, men vi har faktiskt haft möjlighet att vara med på planen och spela. Det är kanske inte alltid riktigt lika roligt när man ska säga nej till något medborgarförslag om någon badplats och någon båtramp, men det finns inte pengarna helt enkelt.

Även Kristdemokraterna var nöjda med den egna budgeten.

– Vi kristdemokrater ser det här som en balanserad och ansvarsfull budget, sade Håkan Eriksson (KD).

Överskott finansieras av att reserverna användas

Givet omvärldsläget menar alliansen att det är acceptabelt att under 2024 göra ett lägre resultat. Därmed budgeteras det för ett i Härryda-mått mätt magert överskott nästa år: 30,5 miljoner kronor. Detta åstadkoms genom att nästan alla reserver används. Tillfälligt ökade kostnader för pensioner på grund av inflationen trycker på utgifterna. Under 2025 menar Alliansen att budgeten har helt andra förutsättningar att nå större överskott: 132,5 miljoner kronor och 174,8 miljoner under valåret 2026.

– Med de åtgärderna som vi gör, då har vi alltså skrapat upp nästan 80 miljoner, så klarar vi av att fortsätta bedriva våra kärnverksamheter och vi står redo att vidta ytterligare beslut om krisen skulle fortsätta, sade Per Vorberg när budgeten presenterades.

ANNONS

Vorberg säger dock att Härryda står ”förhållandevis ganska starka” inför krissituationen då Härryda har betalat av sina lån och för att kommunen äger de byggnader där det bedrivs kommunal kärnverksamhet.

De olika nämnderna och verksamheterna ska hålla sig inom tilldelade ramar. Härryda kommun ska också själva äga de lokaler där kärnverksamhet bedrivs. Den frysning som tidigare meddelats av LOV-verksamheter kvarstår: Varken nya verksamheter ska tillåtas medan befintliga kvarstår. Inga nya kärnverksamheter ska upphandlas.

Alliansen har också flera prioriterade mål och inriktningar för 2024. Tryggheten och det brottsförebyggande arbetet ska öka, Härryda arbetar vidare med målsättningen Sveriges bästa skola samt att kommunen ska ha en fortsatt god ekonomi.

Budgeten tar även höjd för investeringar. För perioden 2024-28 bedöms nettobehovet motsvara 1,3 miljarder kronor, varav 159 miljoner under 2024. Till det räknas de investeringar som inte fullgörs eller som skjuts upp från 2023.

Ingen höjd kommunskatt i Härryda

De sex partierna slår fast att de finansiella målen ska nås utan höjd kommunalskatt. Det innebär att soliditeten ska öka med en procentenhet per år och att det årliga resultatet ska vara 2,5 procent från skatter och generella statsbidrag.

– För Liberalernas del så är ju det absolut mest positiva är ju att vi kan klara ett överskottsmål. Skattebetalarna är ju inte betjänta av höjda skatter. Så länge vi klarar att leva upp till kommunallagens krav på att leverera ett överskott, är jag glad att vi har kunnat lägga fram en budget som inte riskerar att försätta kommunen i konkurs eller att försätta skattebetalarna med högre skatter, säger liberalen Anders Halldén.

ANNONS

Per Vorberg öppnade snarare upp, långsiktigt, för att skatten skulle kunna sänkas.

– Det handlar om att vi hela tiden ska göra rätt prioriteringar och utsikterna framöver ser inte ut som att vi ska höja skatten.Frågan är om det är så att tiderna blir bättre så att vi kan sänka den, menade Per Vorberg.

Sportpartiets Martin Tengfjord höll med:

– Det är väl inte riktigt det som våra medborgare ska få i present, en skattehöjning i de här tiderna. Om vi tar ansvar för ekonomin, vilket vi tycker att vi gör, så håller vi i de pengarna vi får. Det borde väl räcka än att skinna dem på ännu mer pengar bara för att vi inte klarar av att hålla ekonomin.

De rödgröna partierna presenterar sin budget på måndag. Sverigedemokraterna har inte meddelat när de presenterar sin budget.

Alliansens budget för 2024 i axplock

• Oförändrad skattesats på 20,50 kronor

• Övre gräns för nettoinvesteringar sätts till 300 miljoner kronor

• Långfristig upplåning får ske till max 100 miljoner kronor

LÄS MER:Kommunen om krisen inom socialtjänsten: ”Ingen quick fix”

LÄS MER:Förslaget: Restriktioner på Nedsjöarna i Hindås

LÄS MER:Härryda kommuns servicelag håller ordning och reda

ANNONS