Härryda kommuns servicelag håller ordning och reda

Mikael Tikman och Mike Johansson är en del av det servicelag som skapar trivsel och ordning i närområdet. De plockar skräp, röjer i naturen och finns där det behövs.
– Mest skräp finns i Mölnlycke och Landvetter centrum, säger Mike Johansson.

ANNONS
|

Som en del av kommunens två servicelag sätter Mikael Tikman och Mike Johansson guldkant på många Härrydabors vardag. Servicelagen verkar under arbetsmarknadsenheten i samarbete med socialtjänsten.

När tidningen träffar dem en vardagsförmiddag står solen redan högt på himlen, vilket får arbetslagsledaren Mike Tikman att fundera över vädret.

– Jag önskar att vi kunde ha haft på oss lättare kläder idag. Det blir ganska varmt och om det fortsätter så här så kan det bli för torrt för oss att använda våra röjningsmaskiner. Vi vill ju undvika att orsaka något med en gnista eller liknande, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Vi får avvakta och se vad räddningstjänsten rekommenderar. Det kommer nog bli mer att vi fokuserar på transporter eller andra uppgifter, säger Tikman.

Servicelaget utför arbete för alla kommunens verksamheter och deras uppgifter varierar trots att en av deras huvuduppgifter är just röjning och skräpplock. En sak har uppgifterna gemensamt: de gör alla Härrydabors närområde lite bättre.

– Vi arbetar mycket med transporter också. Den här veckan har vi varit på Hulebäcksgymnasiet och ställt upp 750 stolar och 120 bord i idrottshallen. Snart ska vi tillbaka och plocka ner dem, säger Tikman.

Klyver ved till badplatserna

Mike Johansson berättar om ett återkommande arbete som de utför tillsammans med arbetslaget på Råda säteri.

– På vintrarna åker vi till Gallhållan och tar ner granar. Vi är de enda som får ta ner träd där. Vi använder riset till att utsmycka stenmurar och veden låter vi torka. Sedan klyver vi den och ställer ut den på olika badplatser. Det är ju inte så att veden kommer dit magiskt, säger han och Tikman tillägger:

– När vi lägger ut veden så passar vi också att plocka skräp längs vägen. Det är också bra eftersom man då ser resultat och känner sig nöjd efter dagen.

ANNONS

Mike Johansson berättar att han arbetstränat hos servicelaget i olika perioder. Enligt honom själv har han nu fått så pass mycket ordning på sitt liv att han nu varit hos servicelaget i ett år. Han betonar vikten av att tänka tänka sig för en extra gång nu när det börjar bli allt varmare.

– Framförallt ungdomar vet inte alltid hur man släcker en grill ordentligt. De tror att det räcker med att hälla en vattenflaska eller kissa på elden, och sedan är det klart. Det är bäst att hälla tre gånger så mycket vatten som du tänkt, säger han.

”Det känns bra att vi gör nytta”

En huvudsaklig arbetsuppgift som servicelaget har är att plocka skräp på olika platser i hela kommunen. Ibland blir skräpkärran fylld till bristningsgränsen.

– Mest skräp finns i Mölnlycke och Landvetter centrum eftersom det är mycket folk som går där. Man kan säga att alla prickar inte rätt i papperskorgen, säger Mike Johansson och Mikael Tikman fortsätter:

– Ibland slänger folk saker i diken, som bildäck och gamla avgasrör. Dessutom finns det områden där folk brukar dumpa saker och ting, som byggmaterial, rivningsmaterial och vad som helst.

Denna vecka ska de utföra en annan återkommande arbetsuppgift – besöka olika äldreboenden. Mikael Tikman förklarar att de åker dit med jämna mellanrum för att ta hand om "de tyngre sakerna.”

ANNONS

– Äldreomsorgen blir jätteglada när vi kommer dit. Det känns bra att vi gör nytta, avslutar han.

LÄS MER:Claes Malmberg kommer till Råda rum

LÄS MER:Politiker tveksamma till sex timmars arbetsdag inom socialtjänsten

LÄS MER:Han är Sjövalla-målvakten som också släcker bränder

ANNONS