Mölnlycke pekades ut som luftföroreningsvärsting – Janne tror sig veta varför

Janne Mehtola, 54, höjde förvånat på ögonbrynen när TV4-profilen Marcus Oscarssons hävdade på sin blogg att Mölnlycke hade näst mest luftföroreningar i Sverige. Han kunde snabbt avvisa journalistens uppgifter då det var hans mätstation som angavs som källa.

ANNONS
|

Näst värst i landet, så löd politiske kommentatorn Marcus Oscarssons dom över Mölnlyckes luftkvalitet i ett blogginlägg härom veckan. Men faktaunderlaget för påståendet var minst sagt tunt och kunde snabbt avfärdas. Något som Härryda-Posten redan berättat om.

Bakom siffrorna som Oscarsson hänvisar till står Jan-Erik ”Janne” Mehtola, 54, och hans mätstation som sitter på hans balkong i Mölnlycke. Mätstationen som mäter luftkvalitet och som statistiken baserar sig på.

Härryda-Postens reporter tog sig ett besök hos Janne Mehtola för att reda ut hur det kom sig att Mölnlycke fick så usel placering. Jannes förklaring – en nikotinsuktande granne.

ANNONS

En donut-router på balkongen

Till vardags jobbar Janne Mehtola som sjöman, han är ute till sjöss fjorton dagar i stöten men nu är han hemma i sin lägenhet och kan snegla på sin mätstation som i det tysta arbetar på hans balkong.

– Det var väl bara en kul grej. Min fru är från Bangkok och där är det ganska dålig luft så det var kul att jämföra lite, säger Janne som trillade över en hemsida som tillhandahöll mätstationer och han valde att slå till och köpa en.

Mätaren ser ut som om en router fått barn med en donut, en vit plastlåda med mitten urholkad – där ska luften vina fritt igenom och registrera luftkvaliteten. En grön glad gubbe på skärmen markerar om kvaliteten är bra, en gul gubbe varnar för när det börjar närma sig usla nivåer.

– Den mäter partikelhalter och olika partikelstorlekar, förklarar Janne vid sitt köksbord.

Vad betyder det?

– Ja, den farligaste partikeln är PM2,5 för det är den minsta, andas man in den så kan den ju ta sig ända in i blodet. Och den blir man aldrig av med.

Partikelmassan för partiklar med en diameter upp till 2,5 mikrometer kallas PM2,5. Dessa partiklar bildas främst vid förbränning och genom att gaser från förbränningen kondenserar, enligt Naturvårdsverket.

ANNONS
Här sugs luften in på Jannes mätstation. Informationen skickas sedan vidare till företaget som tillhandahåller mätstationerna och de sammanställer statistiken från mätstationer utplacerade över hela världen.
Här sugs luften in på Jannes mätstation. Informationen skickas sedan vidare till företaget som tillhandahåller mätstationerna och de sammanställer statistiken från mätstationer utplacerade över hela världen. Bild: Malte Just

Teorin: En ciggsugen granne

Så det var med viss förvåning som luftkvalitets-entusiasten Janne Mehtola såg att Marcus Oscarsson pekade ut Mölnlycke som en värsting vad gäller luftkvalitet.

– Att vi skulle ha sämre luft än Stockholm, det tyckte jag lät lite nja, nu är han nog ute och cyklar den gode Oscarsson.

Vad gjorde du då när du såg att han skrev så?

– Ja, han var ju helt fel ute där. Jag kände att det här stämmer inte. Det här måste jag påpeka så jag skrev på hans Facebook-sida och sa att ”det är min station och det där stämmer inte riktigt”.

Vad fick du för svar?

Han svarade inte. Han har väl inte tid, säger Janne och ger ett snett leende.

Hur kom det sig då att värdena blev så höga?

– Nej, det är nog cigarettröken. Jag kan inte tänka mig något annat, säger Janne och nickar ut mot balkongen.

För Janne Mehtola bor på översta våningen i sitt hus och under honom finns en granne som är glad för att ta sig en cigg då och då på balkongen.

– Jag märker när grannen går ut och röker där nere. Då känner man röken här uppe och då påverkar det mätare också.

ANNONS

Ser du då hur siffrorna på mätaren ändras när grannen röker?

– Ja, det visar grönt och då är det ju mellan 0 till 50. Det är US Air pollution index. Från 0 till 50 då är det grönt och då är det bra. Men den går över till gult ibland. Mellan 50 och 100 då är det moderat.

Och den går från grönt till gult när grannen nedanför står och röker?

– Ja, då går den upp lite grann.

Du kunde syna den här statistiken, för du var källan. Förhåller du dig mer kritiskt när du läser statistik och annat i tidningar nu?

– Ja, om man inte kollar upp källorna ordentligt, för det tror jag inte han hade gjort där. Han hade säkert bara gått in på den där appen och tittat där. Och sen inte kollat hur det är runt omkring miljön. Så han har nog bara tittat på vad siffrorna har gått efter det tror jag.

Härryda-Posten har sökt Marcus Oscarsson.

LÄS MER:Man försökte smuggla cigaretter på Landvetter

LÄS MER:Per Vorberg (M) om nya planen: ”Vi prioriterar kärnverksamheter”

LÄS MER:När PR-kampanjer blir nyheter måste journalistiken stå pall

ANNONS