Man försökte smuggla cigaretter på Landvetter

En man i 40-årsåldern försökte smuggla in över 10 000 cigaretter när han landade på Landvetter. I förhör berättade han att cigaretterna var för personligt bruk. Trots att mängden cigaretter rejält överstiger tillåten kvantitet så kommer han undan med milda påföljder.

ANNONS

Mannen landade på Landvetter en sen kväll i januari 2023. Han hade varit på semester i ett europeiskt land, och hade mellanlandat i Polen.

Mannen valde först att försöka passera tullens gröna gång, men vände. Han hade tydligen glömt en väska på bagagebandet. Tullen fattade misstankar kring detta beteende och valde att inspektera mannens väskor. Ett beslut som visade sig vara jackpott.

I mannens väskor påträffades 52 stycken limpor, motsvarande 10 460 stycken cigaretter. Den tullfria kvantiteten är 200 stycken cigaretter.

Utöver limporna hade han även för mycket sprit med sig. Den tillåtna gränsen är 1 liter sprit, men mannen försökte smuggla in flera flaskor vodka, med smaker som mango och vinbär.

ANNONS

Får inga böter

Under Tullverkets förhör med mannen uppger han att cigaretterna är för eget bruk, och att han är “en mycket stark rökare, jag behöver cigaretter.”

Han förklarar vidare:

“Jag visste inte att man inte får ha så mycket cigaretter eftersom jag kom från ett Schengenland.” Han berättar att han sett på tv att folk åker till Danmark och köper massa sprit och tillägger:

“Jag har sett norrmännen komma och handla och det är inga problem.”

Mannen, som kommer från Vänersborg, kommer lindrigt undan. Han slipper betala dagsböter helt och hållet eftersom han har en låg inkomst.

Men däremot så har Tullverket skickat in en stämningsansökan till Göteborgs tingsrätt, där mannen kommer stämmas enligt smugglingslagen.

Under Tullverkets förhör så uppger mannen att cigaretterna är för eget bruk och att han är “en mycket stark rökare, jag behöver cigaretter.”

Enligt Tullverkets statistik beslagtog myndigheten drygt 5,5 miljoner cigaretter under 2021.

LÄS MER:27 hemmasittare i Härryda kommun: ”Man slås ut fortare från skolan idag”

LÄS MER:Uppskattad gåfotboll i Landvetter: ”Svårt att inte springa”

LÄS MER:Sverigedemokraterna skickade in sin strategiska plan – vid lunch: “Vi hade grafiska problem”

ANNONS