Misshandlade pojke med sten – nu har hovrätten fastställt domen

Två tonårspojkar blev dömda i tingsrätten för att ha sparkat och kastat en sten i bakhuvudet på en jämnårig kille i Landvetter. Nu har hovrätten fastställt domen, som överklagades, då pojkarna hävdade nödvärn.

ANNONS
|

Det var i november ifjol som pojken och hans farmor satt på en restaurang i Landvetter. Då ska han ha fått syn på en av de nu dömda pojkarna, som han även tidigare ska ha blivit misshandlad av.

Pojken blev orolig och plockade med sig en bestickkniv och skrev sms till en kompis, bland annat att han trodde att de skulle bli rånade, och lämnade restaurangen med farmodern för att äta maten hemma.

Men de två tonårspojkarna följde efter, och hoppade på samma buss. När pojken och farmodern klev av bussen, gjorde de två pojkarna detsamma.

Då ska farmodern ha konfronterat ungdomarna, som ska ha sagt att de var på väg till en kompis:

ANNONS

”Men de gick efter oss i alla fall. När vi nästan är framme hos NN då kommer en på var sida om oss och tar tag i NN och slänger ner honom på marken och börjar sparka mot huvudet och på kroppen. Båda två”, berättade farmodern för polisen.

Kastade sten i huvudet på offret

Förutom att slå och sparka fortsatte misshandeln genom att en av tonårspojkarna kastade en sten som träffade den utsatta pojken i bakhuvudet. Han och farmodern tog då skydd vid en ytterdörr i bostadsområdet, och då kastades stenen en gång till.

”Sen tar NN också upp stenen och försöker sikta i mitt ansikte. Han missar och träffar glasrutan på dörren”, förklarade den misshandlade pojken i förhöret.

Det fanns flera vittnen till händelsen som utspelade sig utanför ett bostadshus. De angripande pojkarna sprang så småningom från platsen. Den misshandlade pojken fick föras till sjukhus för att sys.

Vid 19-tiden på kvällen samma dag greps pojkarna, som då var misstänkta för misshandel, på sina hemadresser.

Dömdes till ungdomsvård för grov misshandel

I våras dömdes tonårspojkarna till ungdomsvård av tingsrätten, för grov misshandel, vilket Härryda-Posten tidigare rapporterat om. De blev också dömda för ringa narkotikabrott. Men misshandelsdomen överklagades av båda pojkarna, som hävdade att de hade agerat i nödvärn.

ANNONS

De menade istället att det var målsäganden som eskalerat situationen genom att ta fram en kniv.

”Han försöker hugga mig flera gånger, jag ger honom några smällar i ansiktet och drar i luvan och knäar honom i ansiktet sen drar jag därifrån. Jag gjorde det för att försvara mig om han inte dragit kniv hade jag inte slagit honom”, säger en av de dömda pojkarna i förhöret.

I hovrätten har ytterligare ett vittne förhörts, på åklagares begäran, som rätten anser ger stöd för att det var det var de dömda tonårspojkarna ”som var pådrivande, aggressiva och fortsatte våldsanvändningen mot NN, även sedan han försökte dra sig undan och skyddades av sin farmor”.

Hovrätten finner, som tingsrätten, att nödvärn är motbevisad, och fastställer därmed tingsrättens dom.

LÄS MER:Tonåringar döms för misshandel och stenkastning i Landvetter

LÄS MER:Pojke skadad efter bråk i Landvetter – två anhållna

LÄS MER:Så blir vädret i Härryda på midsommarafton

ANNONS