Tonåringar döms för misshandel och stenkastning i Landvetter

Två tonåringar från Landvetter döms till ungdomsvård efter att ha misshandlat en jämnårig kille en kväll i höstas. En av dem kastade en stor sten i bakhuvudet på honom – inför ögonen på hans farmor.

ANNONS
|

I början av november förra året befann sig en tonåring med sin farmor på en restaurang i Landvetter. Då ska han ha sett en kille gå utanför som han upplevde tittade konstigt på honom. Tonåringen och hans farmor tog bussen hem.

När de stiger av bussen kliver även de nu dömda killarna av. De går efter tonåringen och hans farmor som ber dem sluta följa efter dem.

”Men de gick efter oss i alla fall. När vi nästan är framme hos NN då kommer en på var sida om oss och tar tag i NN och slänger ner honom på marken och börjar sparka mot huvudet och på kroppen. Båda två”, berättade farmodern i förhör.

ANNONS

Fick sys i huvudet

Farmodern försökte skydda sitt barnbarn och få killarna att sluta. Flera grannar kom ut och blev vittnen till misshandeln. Vid ett tillfälle kastade en av de nu dömda killarna en stor sen i bakhuvudet på målsäganden. Polis och ambulans larmades och killen fick föras till sjukhus och sys i huvudet.

De två misstänkta kunde gripas på sina hemadresser och båda har nekat till brott och hävdat att de bara försökt försvara sig.

Den misshandlade killen har inte velat uttala sig under tingsrättsförhandlingen och sagt att han inte minns något från händelsen. Tingsrätten har då fått luta sig mot förhören i förundersökningen där han berättat att han blivit rädd när han såg en av de nu dömda gå av och an utanför restaurangen. Därför tog han med sig en matkniv ifall han skulle bli påhoppad.

En av de nu dömda killarna uppger under tingsrättsförhandlingen att de inte inte följde efter killen och när han tog upp kniven så blev han rädd och sparkade mot honom. Han erkänner även att han vid något tillfälle kastat stenen i huvudet på målsäganden. Han uppger att han handlade i nödvärn. Även den andra nu dömde killen hävdar nödvärn när han sparkade och slog mot målsäganden.

ANNONS

Tingsrätten tror inte på nödvärn

Tingsrätten anser dock att killens och farmoderns uppgifter får ett starkt stöd i utredningen. Att killarna behövt försvara sig, agera i nödvärn, motsägs av uppgifter från vittnena till misshandeln. Tingsrätten har kommit fram till att det var de två nu dömda killarna som startade och varit lika delaktiga i misshandeln.

Båda killarna, varav en tidigare dömts för misshandel, döms till ungdomsvård för grov misshandel och ringa narkotikabrott, och är redan placerade på HVB-hem. De bedöms inte lämpliga för ungdomstjänst då de har ett särskilt vårdbehov.

LÄS MER:Man döms för vållande till kvinnas död i Mölnlycke

LÄS MER:Då ska du elda gräs för att undvika katastrof

LÄS MER:Då kommer värmen – högtryck tar sig in över Härryda

ANNONS