Mc-klubb i Mölnlycke får rätt – polisen ska betala ersättning

Justitiekanslern, JK, ger en mc-klubb i Mölnlycke rätt – polisen måste ersätta klubben för en skadad dörrkarm. Skadad uppstod i samband med en husrannsakan av klubbens lokaler efter att polisen gjort ett knarkbeslag hos en av klubbens medlemmar. Klubben: ”Ingen rättslig grund för husrannsakan”

ANNONS
LocationMölnlycke|
|

Det var i februari 2021 som polisen stoppade en bil för kontroll och hittade en större mängd drogklassade preparat. Mannen och kvinnan som färdades i bilen greps – misstänkta för grovt narkotikabrott.

I samband med gripandet beslutades om en omedelbar husrannsakan av tre olika lokaler: mannen och kvinnans gemensamma bostad, en mc-butik och en mc-klubb i Mölnlycke, som mannen var medlem i. Mölnlycke-klubben har kopplingar till Hells Angels. Polisen misstänkte att mannen hade lämnat narkotika i klubbens lokaler och bedömde att det fanns en uppenbar risk att den skulle försvinna om inte husrannsakan genomfördes direkt.

Polisen tog sig in i klubblokalen med hjälp av den misstänkte mannens nycklar, väl inne mötte polisen på ett låst utrymme som mannen saknade nycklar till – då beslöt polisen att bryta upp dörren. Fem dagar senare görs ytterligare en husrannsakan i lokalen för att eftersöka narkotika. På platsen beslagtogs en hårddisk som senare lämnades tillbaka.

ANNONS

Klubben begärde skadestånd av staten på 30 000 kronor. I skadeståndskravet menar klubben att det fanns ingen rättslig grund för att utföra husrannsakan eftersom den misstänkte mannens brott inte hade något med föreningen, eller deras medlemmar, att göra. Utöver det krävde föreningen närmare 7000 kronor för reparation av den trasiga dörrkarmen.

JK: ”Föreningen har rätt till ersättning”

Justitiekanslern nekar klubben skadeståndskravet på 30 000 kronor och menar att polisen hade tillräckliga skäl för att göra de två husrannsakningarna. Däremot får föreningen ersättning på 7000 kronor för den dörrkarm som demolerades. JK menar att det saknades skäl för att göra husrannsakan i en del som den misstänkte mannen inte hade tillgång till.

LÄS MER:Peter fick nog – flyttar anrika skomakeriet till Mölnlycke

LÄS MER:Ungdom från Härryda kommun hittades avliden efter att ha avvikit från familjehem

LÄS MER:John Scott’s vill öppna ny krog i Mölnlycke

ANNONS