Ungdom från Härryda kommun hittades avliden efter att ha avvikit från familjehem

En ungdom fån Härryda kommun hittades avliden i slutet av december efter att ha avvikit från sitt familjehem. Kommunen har skickat in en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och påbörjat en intern utredning.
– Det är en tragisk händelse, säger Ulrika Oschmann Pratz som är socialt ansvarig samordnare och har skrivit anmälan.

ANNONS
|

Det var på kvällen den 21 december förra året som ungdomen avvek från familjehemmet där hen var placerad. Morgonen efter upptäcktes att personen var avliden.

Socialtjänstens jour fick information kort efter händelsen och den aktuella enheten informerades när de var på plats morgonen efter enligt Ulrika Oschmann Pratz.

Hon har många års erfarenhet av att arbeta med anmälningar av olika slag.

– När det inträffar allvarliga händelser för en enskild brukar vi anmäla till IVO direkt och utreder sedan, säger hon om hur Härryda kommun arbetar.

I det här fallet handlar det om en anmälan om allvarligt missförhållande eller påtaglig risk för allvarligt missförhållande.

ANNONS

– Ett missförhållande är när något har inneburit eller skulle ha kunna ha inneburit en risk eller brist för den enskildes liv, säkerhet och fysiska och psykiska hälsa, säger hon.

”Ska utreda om det finns brister”

– Det vi behöver utreda är om det finns någon brist i kommunen som lett till det här, alltså vad är orsaken? Finns det något systemfel? Har vi följt alla processer, hade vi kunnat förutse att händelsen skulle kunna inträffa? Har vi gjort all som vi kunde enligt lagstiftningen och det vi känner kring till ett visst ärende? Sedan kan ju allvarliga händelser tyvärr inträffa ändå, säger Oschmann Pratz.

Utredningen ska vara inskickad till IVO inom två månader från de att anmälan kom in. Myndigheten återkommer sedan med ett svar på om kommunen har utrett händelsen som den ska eller inte.

Stöd har satts in till den minderårigas biologiska familj, familjehem och kontaktfamilj.

Vet du mer om händelsen? Kontakta redaktionen@harrydaposten.se.

LÄS MER:Mölnlyckebon Johannes ”Gneben” Aira har gått vidare i Talang

LÄS MER:Nya ägare till tomt i Hindås – priset: 9 700 000 kronor

LÄS MER:John Scott’s vill öppna ny krog i Mölnlycke

ANNONS