Maria från Mölnlycke startar klappinsamling för behövande familjer

Maria Gunnarsson i Mölnlycke ville hjälpa fattiga familjer i juletid. I sann julanda startade hon därför en klappinsamling till de mest behövande. Dockor, smycken, spel och pussel är bara några av de prylar som kommit in.
– Kan jag bidra lite så gör jag det mer än gärna, säger hon.

ANNONS

Maria Gunnarsson visar runt Härryda-Postens reporter i sin snögnistrande trädgård. I ytterförrådet har hon samlat en hög med leksaker till behövande barn. I snön tassar hennes två katter runt på jakt – en mus sitter darrande och förstelnad på gången framför oss. Maria plockar upp musen och släpper ner den lite längre bort inåt skogen – räddad för den här gången.

Under en längre tid hade Maria gått och funderat på vad hon skulle kunna göra för att hjälpa de mest behövande. Idén till en klappinsamling fick hon av en väninna.

– Hon är ensamstående mamma med tre barn och hon lever på existensminimum. Så då fick jag tanken – varför inte samla ihop julklappar till de som inte har pengar? Det är en ångest för många att inte kunna göra det. Så jag började skriva i flera lokala Facebook-grupper att jag startat en insamling.

ANNONS

Maria har själv erfarenhet av att ha det tufft ekonomiskt, så hon vet hur det kan vara. Men sin egen barndoms jular minns hon med värme.

– Jag har upplevt den här idylliska julen och jag vill att alla ska få känna det. Alla barn ska få känna det jag fick känna som barn med tomten och klapparna under granen. Kan jag bidra lite så gör jag det mer än gärna, säger Maria Gunnarsson.

Flera behövande familjer har hört av sig

Responsen har varit positiv, enligt Maria, som direkt märkte att folk ville bidra.

– Så fort jag la ut så plingade det till och jag tänkte ”oj vad häftigt, jag kan få igenom det här”. Så jag åkte direkt ner och köpte lite pussel och spel.

I första hand vill Maria att folk skänker leksaker snarare än pengar, och en hel del klappar har redan kommit in. Dockor, smycken men också en cykel som Maria ska göra i ordning. Flera mammor har hört av sig till Maria att de gärna tar emot hjälp. Men vad Maria inte helt räknat med var att intresset också fanns utanför Mölnlycke.

– Om alla skänker en tia eller leksaker så blir det ju alltid något. Tian är också viktig för många har hört av sig som inte bor så nära och då måste jag köpa frakt, det hade jag inte riktigt tänkt på från början, säger hon och skrattar.

ANNONS

Hur går det rent praktiskt till, kommer du själv gå ut och tomta på julafton?

– Ja, kanske om nån skänker en tomtedräkt, det finns några just häromkring jag kan gå till. Men annars ger jag klapparna till mammorna som kommit och frågat om hjälp, så får de helt enkelt slå in det själva. Sen kommer jag skicka ut allt jag kan skicka den 19:e.

Om nån vill skänka, vad är det som efterfrågas?

– Det är ju framförallt leksaker och barnkläder och det är ju främst klappar för de lite yngre barnen, säger Maria Gunnarsson.

LÄS MER:Företag i Härryda krävs tillbaka på permitteringsstöd – efter konkurs

LÄS MER:Historien om Attendo är berättelsen om vår samtid

LÄS MER:Sillskola med stjärnkrögaren Dan Lexö från Mölnlycke: ”Spara såsen till påsken”

ANNONS