Ett konkursat företag i Härryda tvingas betala tillbaka permetteringsstöd.
Ett konkursat företag i Härryda tvingas betala tillbaka permetteringsstöd. Bild: Pressbild

Företag i Härryda krävs tillbaka på permitteringsstöd – efter konkurs

Tillväxtverket kräver tillbaka permitteringsstöd från ett företag i Härryda på grund av utebliven avstämning. Men företaget gick nyligen i konkurs.

ANNONS
|

Permitteringsstöden infördes våren 2020 vid pandemins början, för att företag skulle slippa uppsägningar och ha råd att skicka hem anställda med lön. Stödet fanns tillgängligt till och med september 2021.

Men många företag har fått betala tillbaka stora belopp efter att Tillväxtverket kontrollerat utbetalningarna. Något som ett aktiebolag i Härryda, som nyligen gått i konkurs, råkat ut för.

Fick ansökan beviljad

Härrydaföretaget ansökte om stöd, enligt lagen om stöd vid korttidsarbete, och fick en ansökan om knappt 67 000 kronor beviljad. Nu kräver Tillväxtverket tillbaka 40 595 kronor.

Detta eftersom företag som beviljats korttidsstöd ska göra en avstämning efter var tredje stödmånad, men det aktuella företaget inkom aldrig med sin slutavstämning.

ANNONS

Däremot gjordes en avstämning i tid för de dryga 26 000 kronorna företaget tidigare fått ut. Därför anser Tillväxtverket att det vore oskäligt att kräva tillbaka företaget på hela beloppet.

Men eftersom företaget gått i konkurs är det tveksamt om det blir några pengar tillbaka till Tillväxtverket. Advokaten och konkursförvaltaren Jan Lindahl har tidigare sagt till Sveriges Radio att statens krav är inte prioriterade i den här typen av ärenden.

– Staten får ställa sig i kö tillsammans med andra oprioriterade fordringsägare och se om det blir några pengar över, sa han till P4 Jämtland.

Företaget kan fortfarande överklaga beslutet.

LÄS MER:Företaget flyttade från Mölnlycke till Landvetter – idag invigdes nya lokalerna

LÄS MER:Bageriet i Landvetter: ”Hoppas det blir ett pristak på el”

LÄS MER:Laddstolparna står som spön i backen – i Härryda

ANNONS