Man spottade och stampade på polis – trodde han kidnappades på resecentrum i Mölnlycke

En 18-åring från Härryda kommun stampade en polis på foten i samband med ett polisingripande i januari i år. Tonåringen hävdar nödvärn då han trodde att han skulle bli kidnappad. Göteborgs tingsrätt har nu dömt mannen.

ANNONS
|

Det var i januari i år som en ordningsvakt tillkallade polis till resecentrum i Mölnlycke efter att en ung person gjort våldsamt motstånd. Tonåringen som efter en blöt kväll i Göteborg somnat på bussen, väcktes i Mölnlycke av en ordningsvakt. Vakten bedömde att den unge mannen som inte kunde stå upp själv behövde omhändertas. 18-åringen å sin sida minns inte mycket från kvällen förutom att han plötsligt fann sig nedbrottad, handfängslad och panikslagen.

– Jag kommer ihåg att jag hade ont. Dom sa att det är meningen att det ska göra ont. Jag var ute och sen har jag väl druckit för mycket på kort tid, berättar mannen i förhör.

ANNONS

”Galen” och ”verklighetsfrånvänd”

Polispatrullen som kom till platsen uppfattade den unge mannen som ”galen”, ”verklighetsfrånvänd” och aggressiv. 18-åringen försökte bita poliserna, och stampade den ena polisen på foten. I förhör får mannen frågan hur berusad han skulle uppskatta att han var på en skala mellan 1–10, mannen svarar ”tio”.

Den unge mannen menade också att han förlorat synen på grund av alkoholförgiftning och blev därför rädd när tre stora män ”inte behandlar en som en människa”. 18-åringen trodde han skulle bli kidnappad och förstod först när han kom till polisstationen att det rörde sig om poliser.

Drogpåverkad och dolt elchockvapen

När polisen går igenom den unge mannens tillhörighet hittas ett elchockvapen, en så kallad taser, men som såg ut som en mobiltelefon. Enligt vapenlagen kan elchockvapnet jämställas med ett skjutvapen. Mannen uppger att han inte visste att den var olaglig och att han fått den av sin pappa för att kunna försvara sig.

– Det är väl för att kunna skrämma. Ifall någon skulle hända, säger den unge mannen i förhör på frågan varför han bar ett elchockvapen.

Ett blodprov visade att mannen förutom alkohol hade cannabis i blodet, något mannen förnekar att han medvetet skulle tagit.

Tingsrättens dom

Göteborgs tingsrätt dömde mannen den 22 juni på tre punkter: Ringa narkotikabrott, ringa vapenbrott och våld mot tjänsteman. 18-åringen döms, mot sitt nekande, till 50 timmars samhällstjänst. Han ska även betala skadestånd till polisen på 8000 kronor.

ANNONS

LÄS MER:Härryda kommun anmäld till JO – nu har svar lämnats in

LÄS MER:Landvetterborna tycker till om förslaget på ny tågstation i Landvetter

LÄS MER:Man misstänkt för våld mot tjänsteman – även brott mot vapenlagen

ANNONS