Härryda kommunhus.
Härryda kommunhus. Bild: Lisa Henricson

Härryda kommun anmäld till JO – nu har svar lämnats in

Efter ett års väntan på förhandsbesked anmälde ett Härrydapar miljö- och bygglovsnämnden till JO, Justitieombudsmannen. Så svarade kommunen myndigheten.

ANNONS
|

Under februari ifjol inkom ett par med en ansökan till Härryda kommun om ett förhandsbesked på tomter.

Enligt Boverket ska sökande få beslut inom 10 veckor efter att en komplett ansökan kommit in, med alla handlingar som behövs. Som högst får det ta 20 veckor, om ärendet behöver utredas extra av byggnadsnämnden i den aktuella kommunen.

Paret förväntade sig ett svar inom tio veckor, men tiden gick utan att något beslut kom.

Efter att ett helt år passerat gjorde paret en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, som granskar att myndigheter följer lagar och regler som de ska, vilket Härryda-Posten rapporterat om tidigare.

ANNONS

Paret skriver i sin anmälan att de har varit i kontakt med kommunen, och att de fått till sig flera gånger att ärendet ska tas upp i nämnden utan resultat:

”Det skulle ta 10 veckor nu är vi uppe i 53 veckor och inget beslut eller nämnd har tagit upp vårt ärende ännu. Alla grannar som sökt efter oss har fått sina beslut klara”.

JO vill att kommunen redogör för handläggningstiden

Efter att anmälan tagits vidare för granskning begärde JO att miljö-och bygglovsnämnden bland annat skulle redogöra för handläggningen och handläggningstiden i ärendet.

I sitt yttrande till JO svarar Härryda kommun att:

”En av orsakerna till att handläggningen har tagit tid är att det har varit ett komplicerat ärende där många svåra och komplexa naturvårdsfrågor har behövt utredas ... Handläggningstiden har även påverkats av att det var ett större inflöde än vanligt av ansökningar av bygglov och förhandsbesked när förevarande ansökan kom in till kommunen”.

Nämnden har också bedömt att det funnits brister i en av handläggarnas arbete, som hade till uppgift att handlägga ärendet. Denna handläggare ska, enligt yttrandet, ha fått sluta.

Härryda-Posten har varit i kontakt med det anmälande paret, som meddelar att de nu fått avslag på sin över ett år gamla bygglovsansökan. I väntan på JO:s beslut, som ännu inte kommit, avböjer de en intervju.

ANNONS

Tidningen söker också ansvariga på Härryda kommun.

LÄS MER:Bygglovsnämnden i Härryda kommun granskas av JO

LÄS MER:FHM slopar covid-19-rekommendation om att stanna hemma

LÄS MER:Läkare i Mölnlycke gav medicin till person med alzheimers – utan att informera

ANNONS