Huset eller skylten på bilden har ingenting med artikeln att göra.
Huset eller skylten på bilden har ingenting med artikeln att göra. Bild: Gittan Öhman

Mäklare i Härryda varnas – kritiseras för ohederlighet

Efter att bland annat fått det att framstå som det fanns flera bud på en tomt, vilket gjorde att de befintliga köparna höjde budet, varnas nu en mäklare i Härryda av Fastighetsmäklarinspektionen, FMI.

ANNONS
|

Det var under hösten förra året som en obebyggd tomt såldes till köpare, som var i tron att de budade över en annan spekulant. Detta efter en sms-konversation där mäklaren, som arbetar i Härryda kommun, meddelat: ”Säljaren har en spekulant som vill betala utgångspriset ... behöver få ett besked från er om ni vill lägga något bud på tomten då han annars kommer att acceptera den andra spekulantens förslag ...” .

Men i själva verket ska det inte ha funnits fler budgivare, än köparna, för tomten. Efter att ha skrivit på kontraktet upptäckte köparna att det inte fanns några fler registrerade budgivare än de själva, och anmälde därför detta till Fastighetsmäklarinspektionen.

ANNONS

Ska ha dolt viktig information för köparna

Köparna upptäckte också, i efterhand, att det fanns brister i själva objektsbeskrivningen. Det fanns ett så kallat servitut knutet till tomten, vilket i teorin innebar att den som köpt den obebyggda tomten bredvid hade möjlighet att dra avloppsrör över deras tomt, och under deras framtida hus. Men detta fick inte köparna information om inför köpet.

Efter att ha blivit anmäld ska den aktuella mäklaren uppgett för myndigheten att hen insett att hen varit otydlig i samband med budgivningen, men hävdar att köparna fått muntlig information om att det inte fanns fler som deltog.

När det gäller objektsbeskrivningen menar mäklaren att hen inte känt till att den hade brister. Men Fastighetsmäklarinspektionen köper inte mäklarens förklaringar efter att ha granskat ärendet. Den aktuella mäklaren får därför en varning för att bland annat ha lämnat en osann uppgift, upprättat en bristfällig objektsbeskrivning och försökt att dölja information för myndigheten.

Mäklaren har möjlighet att överklaga Fastighetsmäklarinspektionens beslut.

LÄS MER:Härryda pekas ut som en positiv kommun på fastighetsmarknaden

LÄS MER:Plötsligt kom Tyke hem igen – efter nära 7 månader på vift

LÄS MER:Knökfull loppis på Hindås Rotunda: ”Oja, jag har sålt massor”

ANNONS