Ett handslag kan betyda en god affär på fastighetsmarknaden i Härryda kommun.
Ett handslag kan betyda en god affär på fastighetsmarknaden i Härryda kommun. Bild: Christina Blom

Härryda pekas ut som en positiv kommun på fastighetsmarknaden

Bostadspriserna fortsätter sjunka, enligt Svensk Mäklarstatistik. Men jämfört med i våras kan marknaden i Härryda kommun ha börjat stabilisera sig försiktigt.
– Vi är tillbaka där vi var perioden innan pandemin, säger Elias Yahyaei, mäklare på Fastighetsbyrån i Mölnlycke.

ANNONS
|

I Storgöteborg, dit Härryda kommun hör, har priserna på villor och bostadsrätter sjunkit med 9 respektive 8 procent jämfört med för ett år sedan, enligt Svensk Märklarstatistik. Och med stigande räntor och ökade levnadskostnader kan den nedåtgående trenden komma att fortsätta.

– Den sista peaken hade vi i april. Då kunde utgångspriset höjas med en halv miljon. Från maj har vi sett att objekt som legat ute till försäljning återkommit efter sommaren på Hemnet. Vi följer hur det går för våra konkurrenter, men samma sak har skett hos oss, säger Elias Yahyaei, som jobbar som mäklare vid Fastighetsbyrån i Mölnlycke.

ANNONS

Även om det har dragit mörka moln över bostadshimlen generellt, är det flera mäklare som uppger till Göteborgs-Posten att de fortfarande ser ljust på bostadsmarknaden i Härryda.

– Skulle jag ge mig på spåkulan är Härryda en kommun jag tror mycket på. Där byggs det mycket nytt, det är nära till Göteborg och det finns både bostadsrätter och villor, säger Martin Grusell, operativ chef vid Erik Olsson fastighetsförmedlings Göteborgskontor.

Härryda pekas ut som en positiv kommun

Sven-Erik Kristensen, vd på Bjurfors Göteborg, är inne på samma linje.

– Härryda är ett positivt område framöver, tillsammans med vissa ytterområden som delar av Hisingen och västra Göteborg med Frölunda och Ruddalen. Lerum, Kungsbacka och andra kranskommuner kan också klara sig bra, säger han till tidningen.

Elias Yahyaei ser också, med viss tillförsikt, ljust på framtiden inom bostadsmarknaden lokalt.

– Prisförändringen har skett även här, men försäljningarna har blivit bättre nu på grund av att utbudet har minskat efter sommaren. Så länge försäljarna accepterar att de inte kan få det grannen fick för ett år sedan, så blir alla nöjda, säger han och fortsätter.

– Historiskt sett kommer man fortfarande få bra betalt, men om man jämför med pandemiperioden då kommer man bli besviken.

ANNONS
Elias Yahyaei, mäklare vid Fastighetsbyrån i Mölnlycke.
Elias Yahyaei, mäklare vid Fastighetsbyrån i Mölnlycke. Bild: Privat

För den som funderar på att köpa har Elias Yahyaei ett tips.

– Det är bättre att byta upp sig idag. En fyra kanske sjunker med några hundratusen, ett hus med kanske någon miljon. Kalkylen blir ändå bättre när man byter upp sig.

”Behovet av att flytta finns alltid”

Varken Elias Yahyaei, eller fastighetsmäklaren Ylva Elmgren på Elmgrens Fastighetsbyrå i Mölnlycke, som Härryda-Posten också talat med, tror att försäljningarna vid någon tidpunkt kommer att stanna av helt på grund av den ekonomiska krisen.

– Det var som att luften gick ur när det pangade till med krisen och kriget. Vi har en längre framförhållning till avslut idag, och vissa objekt kanske vi inte får sålt alls. Men behovet av att flytta finns alltid, säger Ylva Elmgren, samtidigt som hon är på språng till en kund.

– Människor anpassar sig, anpassar sin ekonomi efter situationen. När bränslepriserna gick upp till 20 kronor för en liter tyckte man att det var helt sjukt. Nu skulle många bli nöjda om det skulle gå ner till 20 kronor, avslutar Elias Yahyaei.

LÄS MER:Nystartad bostadsrättsförening i Härryda

LÄS MER:Fredrik Strages show Strage on Stage kom till Mölnlycke kulturhus

LÄS MER:De misstänkta fortsatt anhållna: ”Det finns risk att de förstör utredningen”

ANNONS