Lurade till sig lyxbil på Landvetter – döms först fem år senare

Under åren 2016 och 2017 bedrev en stockholmare en omfattande bedrägeriverksamhet. Han lurade flera personer runt om i Sverige genom att utge sig för att vara representant för företag inom bilbranschen. En göteborgare blev blåst på både 350 000 kronor och en sportbil han överlämnade på Landvetters flygplats. Nu har Attunda tingsrätt dömt mannen till tre års fängelse för sex fall av grova bedrägerier.

ANNONS

Det var under sommaren 2017 som en man i 35-årsåldern från Göteborg ville sälja sin sportbil för drygt en halv miljon kronor. Intresset för bilen var knapert fram till dess att han blev uppringd av en person som presenterade sig som Andreas.

Andreas utgav sig för att vara en representant för en bilfirma från Stockholm som specialiserar sig på att förmedla premiumbilar, och han hade redan hittat en köpare till göteborgarens bil. Andreas lovade en snabb och smidig affär där den målsägande göteborgaren skulle få en halv miljon för bilen – det fanns dock ett hinder. Bilen var belånad, och lånet behövde lösas.

ANNONS

Andreas förklarade för göteborgaren att han kunde hjälpa honom med lånet, då Andreas hade kontakter inom bankväsendet. Göteborgaren nappade på erbjudandet och fick ett lån om 350 000 kronor beviljat. Pengarna överfördes till Andreas konto och därefter vidare till flera andra konton.

Göteborgaren berättade i polisförhör:

– Han sa till mig att han fixar alla papper och liknande. Jag tyckte att det lät bra för hela samtalet var väldigt trovärdigt.

Hur gjorde du när du lånade 350 000 kronor?

– Jag blev uppringd av han som sa att han hette Andreas och så sa han att han fixat allt och att jag skulle godkänna ett lån via mitt mobila bank id vilket jag gjorde.

Började ana oråd och krävde tillbaka bilen

De två männen kom överens om att de skulle träffas på Landvetters flygplats för att göteborgaren skulle lämna över bilen till Andreas. Men eftersom Andreas fick förhinder skulle en påstådd kollega vid namn Thomas träffa göteborgaren. Trots en dålig magkänsla valde göteborgaren att fullfölja överenskommelsen på Landvetter.

Göteborgaren tyckte däribland det var märkligt att Thomas inte kunde uppvisa identifikationshandlingar trots att han precis anlänt med flyg. När den bedragne surfade in på företagets hemsida stod det helt klart för honom att han blivit lurad.

Företaget varnade på sin hemsida om bedragare som använde deras namn för att luras. Så, ett par dagar efter träffen på Landvetter ringde göteborgaren upp Andreas och krävde tillbaka bilen. Först nekade Andreas till samtliga anklagelser, men innan luren lades på lovade han att göteborgaren skulle få tillbaka sin bil – men fick varken datum eller plats. Göteborgaren fick senare ett samtal om att bilen hade ställts på en parkeringsplats utanför Stockholm. När polisen anlände till platsen fann de bilen, men det fanns inte ett enda spår efter bedragaren – som polisen ännu inte visste vem det var.

ANNONS

Ska betala över i en miljon i skadestånd

Det var först efter fortsatta eftersökningar från polisens håll som man kom bedragaren på spåren. Polisen lyckades koppla ihop det telefonnummer som användes i kontakt med göteborgaren, till en stockholmare i 40-årsåldern.

Stockholmaren är sedan tidigare känd för polisen och dömd för bland annat urkundsförfalskning, dopningsbrott och vapenbrott. Polisens utredning visar också att stockholmaren använt sig av två olika företag för att blåsa privatpersoner.

Under 2016 hade han kopplingar till ett företag som han använde för att lura till sig fordon och pengar från flera personer. Dessa offer fick aldrig tillbaka sina bilar.

Under 2017 blev alltså bland annat göteborgaren och flera andra lurade på liknande sätt.

Attunda tingsrätt har nu dömt stockholmaren till fängelse i tre år för sex fall av grova bedrägerier. Han ska även betala nästan en miljon kronor i skadestånd till sina offer – däribland drygt 300 000 kronor till göteborgaren.

LÄS MER:Hjortviken country club i Hindås tar form

LÄS MER:21-åring ville checka in trickskniv på Landvetter – döms

LÄS MER:Svarttaxichaufför försökte smuggla ut 300 000 kronor via Landvetter

ANNONS