Svarttaxichaufför försökte smuggla ut 300 000 kronor via Landvetter

En göteborgare i 35-årsåldern stoppades på Landvetters flygplats när han försökte smuggla ut 300 000 kronor i kontanter. Göteborgs tingsrätt menar att pengarna härstammar från en svarttaxiverksamhet och har dömt honom för grovt penningtvättsbrott. Mannen hävdar emellertid att kontanterna är intäkter från bland annat försäljning av sexuella tjänster.

ANNONS

Det var i november förra året som en göteborgare och hans kamrat skulle flyga till Erbil i Irak från Landvetters flygplats. I säkerhetskontrollen upptäckte dock personal 150 000 kronor i kontanter i deras respektive handbagage. Pengarna var dolda i fickorna på olika byxor.

Utredningen visar emellertid att de 300 000 kronorna tillhörde göteborgaren, medan kamraten enbart fungerade som kurir. Göteborgaren påstod att syftet med pengarna var att köpa tyger i Irak, men Göteborgs tingsrätts slutsats är att resans verkliga syfte var att smuggla ut kontanter som härstammade från en omfattande svarttaxiverksamhet.

Över 1 100 enskilda Swishöverföringar

Mellan 2019 och 2021 mottog den dömde mannen över 1 100 enskilda Swish-överföringar till en total summa om drygt 330 000 kronor. Tillsammans med överföringarna kom ofta upprepande meddelanden från avsändarna, där de tackade för mat, öl eller lån. Under samma tidsperiod tog mannen ut stora summor i kontanter från sitt bankkonto. I förhör med polisen förklarade han att han inte litar på bankväsendet och att han helt enkelt föredrar att hantera kontanter.

ANNONS

– Det finns mycket folk bakom datorskärmar som lurar folk. Det är folk som håller på med bedrägerier och huzzlar och sådär. Det är mycket säkrare att ta ut pengarna i kontanter och ta med sig det tillsammans med kvitto, säger han.

Mannen förklarar det höga antalet Swish-överföringar med att han bland annat har gjort kontantutlägg för många personer och sedan fått återbetalningen via Swish. Enligt honom själv har han också haft sidoinkomster, där betalningarna ofta skedde genom appen.

Sålde sex vid 30 tillfällen och var aktiv på Blocket

Göteborgarens främsta inkomstkälla har varit ersättning från Arbetsförmedlingen. Men i förhör förklarar mannen också att han haft några sidoinkomster. Däribland har han tjänat pengar genom att köpa och sälja varor via Blocket och Facebook – samt spontan sexförsäljning.

– Det har hänt så många gånger. Men samtidigt så måste jag säga det. Bara i somras när jag var ute och festade och sådär. Det har kommit faktiskt killar fram till mig och varit intresserade av mig. Som erbjöd mig att jag blir avsugen av dem och de betalar mig pengar. Det har hänt. Helt okända människor, säger han i förhör.

Göteborgs tingsrätt är dock skeptisk till hans förklaring om var pengarna kommer ifrån. Under 2021 och 2022 har göteborgaren flera gånger observerats av polisen när han har erbjudit förbipasserande på Avenyn och Järntorget svarttaxi. Både göteborgaren och hans reskamrat har varit föremål för polisens spaningsarbete, och det har även utförts förundersökningar mot de båda tilltalade för just olaglig taxiverksamhet.

ANNONS

Göteborgs tingsrätt dömer nu mannen för grovt penningtvättsbrott till 100 dagsböter om 210 kronor. Reskamraten – som sedan tidigare är dömd för att ha bedrivit svarttaxiverksamhet – döms till 60 dagsböter om 50 kronor för penningtvättsbrott. Detta eftersom han låtit göteborgaren packa ner kontanter i hans resväska.

LÄS MER:Miskovsky spelar i Mölnlycke: ”Ska bli sjukt kul att känna på viben”

LÄS MER:Det här händer på Halloween i Härryda

LÄS MER:Det här händer i Härryda i höst

ANNONS