Miskovsky spelar i Mölnlycke: ”Ska bli sjukt kul att känna på viben”

I morgon söndag kommer den folkkära artisten och låtskrivaren Lisa Miskovsky till Råda rum. Med sig tar hon nya låtar – och ett budskap om att det är okej att vara spretig och gå mot strömmen.
– Det kommer självklart att bli musik från min nya EP ”Eljest” blandat med lite från alla fina år, säger hon.

ANNONS

När Härryda-Posten når Lisa Miskovsky över telefon berättar hon att hon absolut känner till området – innan reportern hinner ställa den obligatoriska frågan.

– Det är fint där, jag har varit en del i Härryda! Jag har en kompis som har bott där så jag har varit och kollat på fotbollslaget Härryda IF. De är väl i division 4 eller något sådant? Så jag är bekant med området, det är jag, säger hon.

Däremot har hon aldrig uppträtt i kommunen.

– Så det ska bli sjukt kul att känna på viben där!

Umeå-artisten släppte sitt första album med samma namn som sig själv 2001. Det vann hon två Rockbjörnar för. På det albumet återfinns bland andra spåret ”Driving one of your cars” som hjälpte henne att rivstarta karriären. Andra hits signerade Miskovsky är bland andra ”Lady stardust” och ”Mary” från senare album.

ANNONS

Vågade inte fråga Joakim Berg

En milstolpe för henne kom redan i samband med album nummer två ”Fallingwater” – som producerades av Kent-profilen Jocke Berg.

– Jag ville jobba med honom men jag var lite blyg så jag vågade inte fråga själv så jag sa till mitt skivbolag om de kunde göra det. Jag trodde inte alls att Jocke skulle vilja. Det var hans första platta som han producerade, säger hon och skrattar.

Hur var det att arbeta med honom?

– Otroligt kul! Många kan nog ha en idé om att han är rätt bitter men han är fruktansvärt rolig och har en fruktansvärt bra humor. Det var kul att någon man själv har lyssnat på och har sett upp till tycker att det man gör är grymt. Han var väldigt generös. Bestämd såklart, och har starka visioner men väldigt bra smak. Man kände inte att han bufflade igenom något som inte är jag – för det har hänt. Det var väldigt inspirerande.

Plattan släpptes 2005 men innehåller en av låtarna som hon fortfarande bär närmast hjärtat.

– När jag skrev ”Lady stardust” kände jag att det var någon historia om att acceptera och ta in det som har varit bra för en. Att hitta sig själv i något. Det är en av dem som jag spelat allra mest och fortfarande känner starkt för.

ANNONS

Handplockades till Backstreet boys

Under stora delar av sitt liv har Lisa Miskovsky tyckt om att ägna sig åt många olika saker. Under en period med i landslaget i snowboard.

– Jag gillade inte att tävla i en sport som jag älskar så mycket. Man måste inte tävla i allt, man kan njuta också.

Att det blev musikskrivandet, vilket hon beskriver som ett grundläggande behov för henne likt att äta och sova, som blev till hennes karriär beror inte på henne själv.

– Jag skulle ha mina låtar som en slags dagbok. Jag åkte en massa snowboard men jag hade andra runtomkring mig som trodde på mig och skickade in demos. Så jag får tacka dem.

En av dem som inledningsvis snappade upp hennes talang var musikproducenten Max Martin. Han skulle skriva musik för Backstreet boys och letade efter något – som han hittade i Lisa. De skrev ”Shape of my heart” tillsammans med Rami Yacoub.

– Max hörde en demo och ville jobba med mig. Jag visste typ inte vem han var, han är också gammal hårdrockare så det kändes tryggt att göra det. Det var skitkul. Max skrev nästan uteslutande allt för Backstreet boys.

Du blev handplockad alltså.

– Ja, det var inte så dumt. Det var deras första singel också så det var ganska sjukt. Det är fruktansvärt kul att skriva musik det kommer jag alltid att tycka.

ANNONS

Förutom sina egna projekt har hon även under åren nischat sig på smalare områden. Hon har bland annat gästat bandet In Flames i låten ”Dead end”.

– Haha! Jo, jag spretar. Det är fortfarande min grej. Jag är god vän med deras dåvarande gitarrist. Det kan bli något metalaktigt i framtiden.

Inför att spelet ”Mirror’s edge” släpptes 2008 fick hon frågan att skriva texten och melodin till låten ”Still alive”.

Med åren har hon landat i att hennes bredd är en styrka och samarbetar mer än gärna med andra.

– Då får man ny inspiration. Jag tycker inte om att jobba själv. Jag sitter själv så sjukt mycket hemma. Jag blir trött på det då vill jag träffa andra. Det är jätteviktigt för mig.

Lämnade engelskan – och missade ett flyg

Hennes senaste alster heter ”Eljest”. Ett ord som för henne handlar om vad hon benämner som annorlundaskap. Andemeningen är att en ska våga acceptera sig själv.

– Det tog lång tid innan jag accepterade att jag hade många… Jag var väldigt spretig. Hade många intressen. De flesta från stan var så nischade och coola och höll på med en grej och var så smarta och paketerade. Jag var som ett troll och hade många stilar som jag älskade. Jag höll på med sport och musik. Det är i och för sig många som gör det men i mitt fall blev det svårt att ta i för många kritiker. Det var en så stor del av mitt liv.

ANNONS

”Eljest” är hennes första album på svenska.

– Svenska är mer direkt. Man ligger närmare sina vardagsobservationer och att lära sig att få ner dem i text är ett grepp man måste jobba med. Det är som att destillera nästan. Jag skriver om och skriver om tills man till slut känner att man har hittat kärnan i det man vill säga. Det är en mycket längre process än att skriva på engelska.

Vad har du på gång som nästa projekt?

– Jag ska slutföra ett album med det mesta på svenska. Det är tänkt att det ska släppas nästa år.

Sista frågan: Har du något turnéminne som sticker ut?

– Vi lyckades missa ett flyg i Helsingfors för sju år sedan eller något sådant. Vi satt alla vid gaten och såg flyget åka ut från gaten. Vi reagerade inte ens när de ropade ut våra namn i högtalarna. Vi satt och käkade glass och snackade. Vår turnéledare satt i telefon. Vi hann till giget ändå, men hon som bokade om oss trodde verkligen inte att vi inte var riktigt med. Jag skyller på att de typ viskade ut i högtalarna. Det var otroligt soft stämning på flygplatsen, säger Lisa Miskovsky och skrattar.

ANNONS

Lisa Miskovsky

Ålder: 48

Yrke: Artist och låtskrivare

Bor: Umeå

Familj: Två barn och sambo

Det här visste ni inte om mig: ”Jag är sjukt bra på att göra upp eld och numera röka sik. Det lärde jag mig häromdagen.”

Favoritplats på jorden: ”Arrifana i Portugal. Det är så bra surfvågor där och vackert. Det är en fruktansvärt härlig liten by.”

Livsråd: ”Att fortsätta göra det man tror på.”

LÄS MER:Detaljplanen för Bocköhalvön klubbades av Härryda fullmäktige

LÄS MER:Helgtips i Härryda vecka 43: Nålbindning, bio och fotboll

LÄS MER:Hovslagaren Jimmie skrapade hem 100 000

ANNONS