Kvinna lurade Försäkringskassan på miljonbelopp

En kvinna som är bosatt i Mölnlycke måste betala tillbaka drygt en och en halv miljon kronor till Försäkringskassan. Detta eftersom hon fått sjukpenning samtidigt som hon arbetat som personlig assistent i sex år.

ANNONS
LocationMölnlycke|

Kvinnan som är i 50-årsåldern har tagit emot sjukpenning mellan 2016 och 2022. När Försäkringskassan kontrollerade uppgifter hos Skatteverket började de ana ugglor i mossen, eftersom kvinnan också tagit emot lön.

Myndighetens utredning visar att kvinnan varit förmögen att arbeta heltid, trots de besvär som framkommer i läkarintyget. Själv menar hon att beslutet är orättvist eftersom hon, under vissa perioder, enbart arbetat ett fåtal timmar.

Därför valde hon att överklaga beslutet till förvaltningsrätten. I sitt försvar hävdar hon att hon enbart arbetat som personlig assistent och detta endast till sin son. Den funktionsnedsatte sonen behöver konstant omvårdnad, och kvinnan menar att hon enbart arbetat när ordinarie personal fått förhinder med kort varsel.

ANNONS

Hon nämner också att hon inte visste om att hon inte hade rätt till pengarna, och att hon inte reflekterat kring var pengarna kom ifrån.

Försäkringskassan tycker att hon borde ha insett att ersättningen betalats ut felaktigt. Detta tycker förvaltningsrätten också och går på Försäkringskassans linje, som anser att kvinnan underlåtit sin anmälningsskyldighet.

LÄS MER:Unga kvinnor erbjuds gratis HPV-vaccination

LÄS MER:En hundsalong har öppnat i Hindås: ”Alla är superglada”

LÄS MER:Falska covidpass på Landvetter flygplats – åtalas för förfalskning

ANNONS