Inbrott i Källarbackens butik – ägare lurade tjuvarna att stanna

Det var på natten till lördag som larmet gick i butiken Källarbacken i Hällingsjö. Ägarna kunde se på övervakningskameran att två personer hade slagit sönder ett fönster och brutit sig in i butiken Lilla smultronstället. Väl på plats hittade en av ägarna de misstänkta tjuvarna – och fick dem att stanna genom att be dem om hjälp.

ANNONS
|

Rutan slogs sönder och de två männen bände upp metallstängerna och kröp in. Där inne kom de över flera varor, bland annat smycken och te i presentform, och lämnade strax butiken igen. Men när larmet gick från butiken, som ägs av Sara Eliassons och Caroline Jespersen, agerade de snabbt. Sara larmade polisen och Caroline åkte ner till platsen så fort hon kunde.

– Väl på plats så såg Caroline tre personer som kom gående. Hon ringde upp mig och frågade ifall två av männen var de vi hade kunnat se på övervakningskameran och det sa jag att det var det. Det var då hon bestämde sig för att vilseleda dem litegrann, säger Sara Eliasson.

ANNONS

Bad om hjälp att hitta sin dotter

Caroline ropade på de tre männen, som är i 20-årsåldern. Hon sa att hennes dotter var försvunnen och frågade om de tre männen kunde hjälpa till att hitta henne.

– Då sa de att ”Visst, det kan vi hjälpa till med”. De tog hennes nummer och lovade att ringa till henne om de såg dottern, säger Sara Eliasson.

Därefter slog sig männen ner på en bänk på framsidan av butiken. Det var här som polisen sedan hittade dem.

– De hade stöldgods på sig. Två av dem greps sedan misstänkta för stöld genom inbrott, säger Jens Andersson, presstalesperson hos polisen.

Med hjälp av en telefon fanns resten av godset.

– En av männen tappade sin telefon på en äng bakom butiken. Först nekade han till att det var hans men när polisen bad honom att sätta sin tumme på avläsaren låstes den upp, berättar Sara Eliasson.

På ängen hittade polisen även annat stöldgods, bevismaterial och blod.

Butiken har drabbats av många inbrottsförsök

Butiken i Hällingsjö har varit utsatt för många inbrottsförsök enligt Sara Eliasson.

– Vi är tyvärr hårt drabbade av inbrott och även om det är sällan de lyckas ta sig in är det så tråkigt. Vi blir jätteledsna över att det ska hända sånt här så ofta, säger Sara Eliasson.

ANNONS

Det tog hela natten för ägarna att städa upp för att kunna öppna som vanligt på söndagsmorgonen. När Härryda-Posten gör en snabbt besök under måndagen har de hunnit få upp en plywoodskiva i fönstret.

– Det är alltid jättetråkigt för det skapar väldigt mycket jobb för oss efteråt. Det ska kallas på en glasmästare och snickare och det ska städas. Det har man inte tid med. Man vill ju bara jobba fram med verksamheten, säger Caroline Jespersen.

Har ni fått några reaktioner från era kunder?

– De är alltid så himla stöttande och peppande och tycker att vi kämpar på i de svåra, tråkiga sakerna som händer. De är så himla gulliga både de som bor omkring och på Facebook och Instagram får vi massa omtanke, säger Caroline Jespersen.

Ska ni vidta åtgärder nu med tanke på att det har skett flera inbrott?

– Vi har ju en massa olika larm och kameror runt hela huset. Det var därför vi kunde vara där så fort och de kunde gripas. Vi har gjort supermycket för att göra det så säkert som möjligt, säger Caroline Jespersen.

LÄS MER:Charlie Fjellström, 13, upplevde branden i Landvetter – imponerad över brandmännen

LÄS MER:Historien bakom nazistvillorna i Hindås – här bodde Max Ilgner

LÄS MER:Landvetter IF ligger sist – tar in mental hjälp utifrån

ANNONS