Historien bakom nazistvillorna i Hindås – här bodde Max Ilgner

Efter snart ett år har bud lagts på de pampiga sekelskiftesvillorna i centrala Hindås. Men villorna, som ligger ute till försäljning för drygt 20 miljoner kronor, bär på en mörk historia.
Under 60-talet bodde en högt uppsatt nazist där – som efter andra världskriget dömdes för krigsförbrytelser.

ANNONS
|

De pampiga villorna Stora och Lilla Waldesruh i Hindås är till salu för 20 500 000 kronor och nu efter ett års tid har bud lags på fastigheterna. På de gigantiska tomterna ligger stora hus i nationalromantisk stil med ett stort kulturhistoriskt värde. Husen har alltid tillhört en och samma familj. Och tomterna är nästan på sammanlagt 16 000 kvadratmeter.

Enligt mäklarfirman Lundin Fastighetsbyrå, som står för försäljningen av huset, har det tidigare funnits olika bud men ingen har nått upp till summan som önskas.

– Det är runt ett tiotal som har tittat och två eller tre som visat intresse. Förhandlingarna är i gång. Det är flera delägare som ska komma överens och det tar lite tid i den marknaden som är, säger Patrik Henningsson, fastighetsmäklare och partner.

ANNONS

Den sista som bodde på adressen var Ingeborg Ilgner. När hon gick bort 2018 landade huset på advokaten Ulf Ahlstedts bord. Han är boutredningsman och den som företräder dödsboet, där han bland annat har ansvar för att förbereda bodelning och arvskifte.

– Det är Ingeborg som jag är boutredningsman för, säger han.

Det är dock Ingeborg Ilgners far, Max Ilgner, som står i centrum för husens mörka historia, vilket även Expressen uppmärksammat tidigare.

Ilgner utvecklade giftgasen som mördade miljontals

Max Ilgner föddes i juni 1899 och växte upp i den tyska kommunen Biebesheim am Rhein, som ligger en bit utanför Frankfurt. När han var runt 18 år tjänstgjorde han i första världskriget och stod vid frontlinjen vid krigets slut. Därefter bestämde han sig för att studera bland annat kemi och politik på universitet i Tyskland.

Max Ilgner, chef inom IG Farben.
Max Ilgner, chef inom IG Farben. Bild: US Army

Senare anställdes han på kemi- och läkemedelsföretaget Cassella och blev direktör. Det är här den ökända kemikoncernen IG Farben kommer in i bilden. Flera företag, däribland Cassella, gick samman och bildade en större kemikoncern – IG Farben. Det var där som giftgasen Zyklon B tillverkades och sedermera användes i nazisternas koncentrationsläger. Max Ilgner var bland annat chef för underrättelse, spionage och propagandaaktiviteter för IG Farbens Berlinkontor och verkade för att sprida en positiv bild av företaget internationellt.

ANNONS

1945 greps Max Ilgner av den amerikanska militären. Han och flera andra från IG Farben anklagades för att ha stöttat Hitler i sin krigsaggression, plundring av de ockuperade länderna, förslavning och massmord av utländska medborgare i Farben-fabrikerna. Ilgner dömdes till tre års fängelse. Senare i livet engagerade han sig i evangeliska kyrkan.

”Trist att Ingeborgs minne solkas ner”

Det var Ingeborg Ilgners morföräldrar Gustaf och Emma Hällström som uppförde husen Stora och Lilla Waldesruh 1903 respektive 1939.

– Gustaf hade gjort sig en förmögenhet på att sälja biljetter till Amerikautvandrare i Göteborg, berättar boutredningsman Ulf Ahlstedt.

Tillsammans fick paret flera barn. 1903 föddes Werna Hällström, Ingeborgs mamma.

Werna Hällström träffade Max Ilgner när han var på arbetsresa i Stockholm under åren 1923-1924. De gifte sig och bosatte sig i Tyskland och fick tre barn tillsammans. Dottern Ingeborg föddes 1933 och under en kortare period under 60-talet bodde Max och Vera Ilgner i Hindås.

I slutändan återvände Max Ilgner själv till Tyskland där han dog 1966.

– Det känns rätt trist att Ingeborgs minne solkas ner på grund av vad hennes anhöriga har gjort eller inte gjort. Ingeborg har varit väldigt, väldigt långt ifrån det här, säger Ulf Ahlstedt.

För Expressen har familjevännen Morgan Benjaminsson berättat hur Ingeborg såg på sin familjehistoria.

ANNONS

– Man kunde läsa mellan raderna att Ingeborg, som tyska, kände viss skuld för kriget. Hon var väldigt givmild och betalade varje månad pengar till välgörenhetsorganisationer. Jag tror att hon på något sätt ville gottgöra, säger han.

Finns hotellplaner

Ingeborg Ilgner lämnade aldrig en bröstarvinge, alltså barn efter sig. I dagsläget är tre släktingar, två från USA och en från Tyskland, arvtagare till husen.

– De här husen har varit i familjens ägo i 120 år. Det är ganska speciella omständigheter. Huset bygges i början på sekelskiftet och har aldrig varit ute till försäljning, säger Ulf Ahlstedt.

Men vad väntar härnäst för Stora och Lilla Waldesruh? Förhandlingar pågår men i dagsläget är det långt ifrån klart vad som ska hända med de pampiga villorna.

I dag ligger husen ute för över 20 miljoner kronor.
I dag ligger husen ute för över 20 miljoner kronor. Bild: Julia Kero

Vilka som är med i förhandlingarna vill inte mäklaren Patrik Henningsson kommentera. Men han berättar att det finns olika tankar kring vad man kan använda husen till.

– Tanken är att använda det för boende, och det finns möjlighet att stycka av tre tomter till. Det är också flera som har tänkt hotelltanken, säger han.

LÄS MER:Här är dyraste husen i Härryda kommun under maj

LÄS MER:226 kvadratmeter stor villa såldes för 12 400 000 kronor – årets dyraste hittills i Mölnlycke

LÄS MER:Dykare hittade kassaskåp på Rådasjöns botten

LÄS MER:Mölnlyckebon Jesper simmade med ryska spionvalen Hvaldimir

ANNONS