Ica Kvantum i Landvetter hyllar ”Ica-Stig”

Hans Mosesson, mer känd som ”Ica-Stig”, har avlidit. Han hyllas av familj och kollegor – och nu även av Ica Kvantum i Landvetter. Martin Ekman, handlare, berättar om den gången Mosesson besökte butiken:
– Man fick egentligen inte ha Ica-Stig på besök.

ANNONS
|

I onsdags kom beskedet att 79-årige Hans Mosesson, eller ”Ica-Stig” som han för de flesta har kommit att bli känd som, hade avlidit.

Många har uttryckt sin sorg, bland annat skådespelaren Anki Rahlskog, som tillsammans med Mosesson grundade Nationalteatern, samt Magnus Skogsberg Tear som spelar frukt- och grönsaksansvarig i Ica-reklamfilmerna:

”Hans var som extrapappa jag lånat utan att fråga hans familj. Han, och hans rättskaffens värderingar, kommer för alltid att leva inom mig”, skriver Skogsberg Tear i ett uttalande till Dagens Nyheter.

Och nu går även Landvetters egen ”Ica-Stig” Martin Ekman, handlare för Ica Kvantum, ut med en hyllning av den bortgångne skådespelaren. På sin Facebooksida skriver butiken i ett inlägg att ”Det är med sorg vi fått höra att Hans Mosesson, ”den riktiga ICA Stig”, har gått bort. Vi vill bara tacka för allt han gjort för oss på ICA och skickar ett ”hjärta” till hans nära och kära.”

ANNONS
Bild: Ica Kvantum Landvetter/Facebook

”Man fick inte ha Ica-Stig i butikerna”

Martin Ekman, butikshandlare på ICA Kvantum i Landvetter, berättar att han har träffat Hans Mosesson flera gånger och att de även vid ett tillfälle bjöd in honom till butiken.

– Under den tiden som han var Ica-Stig så var han på besök. Och då var det faktiskt så att man egentligen inte fick ha Ica-Stig på besök i butikerna. Men då gjorde jag så att jag bjöd in Hans Mosesson i stället, säger han och fortsätter:

– Och så fick han ju inte ta på sig Ica-rocken heller, för då gick han ju in i rollen som Ica-Stig, så vi hade honom i butiken som Hans Mosesson i våra arbetskläder i stället. Så vi gick runt det lite på så vis.

Han menar att det Mosesson gjorde lade grunden för allt det som de har idag med sina numera nästan kultförklarade reklamer.

– Han gjorde det alltid jättebra, hela tiden. Det var mycket humor i hans inlägg och han lade ju grunden för hela vår Ica-reklam egentligen. Och han är en stor anledning till att det fortsätter än idag.

Vad har Ica-Stig och de här reklamerna betytt för Ica generellt?

– Det är jättesvårt att säga, men jag tycker att det är en bra reklam som alla tycker är rolig att se på, så det är ju väldigt bra.

ANNONS

Men att det skulle finnas lite Ica-Stig även i honom har han lite svårt att se.

– Jag tycker kanske inte riktigt att det är samma sak, säger Martin Ekman och skrattar lite. Det är ju lite mer komedi över det och det är roligt är det. Men TV är en sak och verklighet en annan. Men jag uppskattar reklamfilmerna helt klart.

Men en likhet finns det – den vita kavajen.

Åker den på någon gång ibland?

– Ja, vid speciella event och så, så brukar jag ta på mig den, avslutar Martin Ekman.

LÄS MER:Stora problem med köttstölder på Ica Kvantum i Landvetter

LÄS MER:Ica Kvantum Landvetter kan prisas på Dagligvarugalan

LÄS MER:Hemlösa katter uppmärksammas – Härrydaborna uppmanas hjälpa till

ANNONS