Hemlösa katter uppmärksammas – Härrydaborna uppmanas hjälpa till

I veckan pågår hemlösa katters vecka – då privatpersoner uppmanas skänka mat till sitt lokala katthem. Initiativet gör stor skillnad, menar Malin Flisberg, djurvårdare på Göteborgs djurskyddsförening i Mölnlycke.

ANNONS
|

Det krafsas, skrapas och jamas i Göteborgs djurskyddsförenings lokaler på Mölndalsvägen i Mölnlycke. Här bor just nu runt 15 hemlösa katter, som alla hoppas på att få komma till ett nytt hem. Hur lång tid det brukar ta kan variera stort, berättar Malin Flisberg, djurvårdare på Göteborgs djurskyddsförening.

– Dels beror det såklart på för vad det är för katt, och yngre individer är alltid lättare. En del katter hinner knappt komma in förrän de går ut igen. Så det kan ju vara lätt. Men just nu får vi inte in så mycket intresseanmälningar. Det går lite i perioder.

ANNONS

Uppmanas att skänka mat

Under veckan pågår hemlösa katters vecka, ett initiativ från kattmatsvarumärket Mjau, där folk uppmanas att skänka mat till sitt lokala katthem. Göteborgs Djurskyddsförening i Mölnlycke är ett av 42 katthem som medverkar. De har placerat en låda på Ica Kvantum i Landvetter där kunder kan lägga i kattmat och hoppas nu på att många ska göra det.

– Förra året fick vi in väldigt mycket. Det gynnar oss jättemycket och det räcker i några månader i alla fall. Det är ändå många kilo mat.

Tacksamt, menar Malin, med tanke på de kostnader det innebär att ta hand om en hemlös katt. Om katten inte dessutom är sjuk eller skadad på något sätt så kan det ändå kosta runt 2 000 kronor bara med hälsokontroll, vaccinationer och kastrering.

– Och då är det ju bara veterinärkostnader, säger Malin och fortsätter:

– Sedan är det ju mat, avmaskning och om de behöver någonting annat under tiden som de bor här. Och om de bor här i några månader så blir det ganska mycket mat och det blir mycket pengar.

Högst på katternas önskelista står blötmat.

– Våra katter tycker väldigt mycket om blötmat, så det vill vi väldigt gärna ha mycket av. Men sedan är vi ju tacksamma för allt, för allt går åt och uppskattas, säger Malin.

ANNONS

Har inte plats för alla hemlösa katter

Flödet av katter som behöver nytt hem är konstant. Större än vad man har möjlighet att tillgodose, menar Malin.

– Det finns alltid ett behov. Sedan försöker vi i första hand hjälpa katter som inte har tak över huvudet. Alltså som är på utsidan. För det är de som behöver mest hjälp.

Men katthemmet i Mölnlycke får även en del samtal från personer som av olika anledningar vill omplacera sin katt. I vissa fall kan det vara att de har fått tillökning i familjen och insett att katten inte trivs i den nya familjekonstellationen, att någon har utvecklat en allergi eller att man helt enkelt inte vill ha katt längre. Det är inte heller helt ovanligt att personer som hör av sig inte har varit riktigt införstådda med vad det innebär att ha en katt, innan de skaffade en.

– Vi hade faktiskt en kattunge här för ett tag sedan där de hade köpt katten på Blocket eller liknande, kanske lite hastigt och lustigt. Men när de förstod att man måste chippa och registrera den så kände de att det blev för mycket. Och då ringde de oss och ville att den skulle bli omplacerad, säger Malin och fortsätter:

ANNONS

– Det är nog många som tänker att det är gratis att ha katt och att katter klarar sig själva. Mycket av det här lever kvar.

”Hårda krav på vem vi placerar en katt hos”

Malin Flisberg tycker att det är viktigt att den som är intresserad av att skaffa en katt verkligen gör ett noga övervägt val, för om man sedan ångrar sig, eller inser att det inte fungerar med ens livssituation, så kan det bli svårt att hitta ett nytt hem till katten.

– För en privatperson kan det vara svårt att omplacera en katt. För det finns ju redan så mycket katter. Det är därför vi har rätt hårda krav på vem vi placerar en katt hos. Just för att ge katterna så goda förutsättningar som möjligt.

Helst vill man undvika att omplacera en katt fler gånger än nödvändigt, även om vissa individer klarar det bättre än andra.

– Katter är ju territoriella djur så för en katt är att byta miljö det värsta den kan göra. Sedan är det klart att den oftast acklimatiserar sig så småningom, men det blir ju ändå en stress att byta hem.

LÄS MER:Fjärrvärmen i Härryda bland de dyraste i landet – Konkurrensverket utreder bolag

LÄS MER:”Lotta på Liseberg” lägger ner

LÄS MER:Hulebäckselever i bråk vid Landvetter resecentrum

ANNONS