Hulebäckselev brännskadad på utflykt – kvar på sjukhuset efter en vecka

Friluftsdagen slutade med en allvarlig olycka när elden från ett stormkök fick en elevs kläder att börja brinna. En dryg vecka efter händelsen vårdas eleven från Hulebäcksgymnasiet fortfarande på sjukhus.
– Det är många som är chockade av den här upplevelsen, säger Camilla Ahlin, gymnasiechef i Härryda kommun.

ANNONS
|

Det var förra onsdagen som olyckan inträffade vid Lilla Delsjön. Eleverna hade delats in i olika grupper för att steka pannkakor på stormkök. Gruppmedlemmarna vid ett av stormköken trodde felaktigt att elden var släckt varpå de hällde på mera T-sprit, som skvätte på en av elevernas kläder. När elden flammade upp spred den sig till elevens kläder som började brinna.

En filt och hinkar med vatten från sjön användes för att släcka elden. Exakt hur lång tid det tog är oklart men enligt skolans egen anmälan till Arbetsmiljöverket handlar det om ”minuter”.

"Mår efter omständigheterna bra”

Personalen larmade SOS och körde eleven till ett kafé i närheten för att möta upp ambulansen. Även elevens föräldrar blev kontaktade omedelbart och mamman åkte med i ambulansen som förde eleven till Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

ANNONS

– Hon mår efter omständigheterna bra. Vi hade kontakt i onsdags och planerade för att hon ska komma tillbaka till skolan, vilket känns bra, men hon är fortfarande kvar på sjukhuset, säger Camilla Ahlin, gymnasiechef i Härryda kommun.

Hur allvarliga blev skadorna?

– Det är inte jag någon expert som kan uttala mig om men hon fick skador på vänster hand och insidan av benet.

Camilla Ahlin, gymnasiechef i Härryda kommun.
Camilla Ahlin, gymnasiechef i Härryda kommun. Bild: Julia Kero

Hulebäcksgymnasiets rektor Börje Persson har sedan olyckan haft återkommande kontakt med eleven och hennes föräldrar. Även klasskamrater och mentorer har haft kontakt via sociala medier.

Hur har olyckan påverkat de inblandade?

– Det är många som är chockade av den här upplevelsen. I vårt fortsatta arbete ska vi jobba för att detta inte ska hända igen, men också se till att de som varit med om upplevelsen får det stöd de behöver. Medarbetarna får hjälp via företagshälsovården och eleverna från kurator. Vid behov har vi också skolpsykolog på plats, säger han.

"Personalen var handlingskraftiga”

Innan friluftsdagen blev eleverna utbildade i att använda stormköket och utflyktsmålet vid en sjö valdes just med anledning av elden. Enligt gymnasiechefen följdes också rutinerna till punkt och pricka när olyckan var framme.

– Jag är stolt över att personalen var handlingskraftiga och eleverna ödmjuka inför situationen, säger Camilla Ahlin.

ANNONS

– Vi har implementerat en rutin med HLR-arbete på skolan där vi kontinuerligt går igenom hjärt-lungräddning varje år. Nu var det inte HLR som behövdes men det ökar krismedvetenheten och gör att man agerar snabbare i sådana situationer, fortsätter hon.

Ser över rutiner

Camilla Ahlin har talat med eleven och hennes föräldrar, samt personalen och de elever som ingick i samma matgrupp som den skadade flickan. Under kommande vecka ska hon följa upp olyckan genom ett möte tillsammans med kommunens säkerhetschef, skyddsombud och rektorerna på kommunens sex skolenheter.

– Sen får vi göra en utvärdering av nuvarande riskanalys och se om det finns något vi ska förändra i rutinerna.

LÄS MER:Minderårig dömd – hade packat ner knogjärn inför flygresan

LÄS MER:Nytida-chefen: ”Vi har lyft de utmaningar som finns”

LÄS MER:Kor och getter i Härryda omhändertas efter misskötsel

ANNONS