Minderårig dömd – hade packat ner knogjärn inför flygresan

En 17-åring hade packat ner ett knogjärn med kattöron i sin resväska. Enligt tonåringen var föremålet en avskedspresent han fått. Men efter att det upptäckts på Landvetter flygplats, döms nu tonåringen.

ANNONS

Det var i juli som en polispatrull blev beordrade att åka till flygplatsen i Landvetter, med anledning av att en ung resenär hade ett misstänkt brottsligt föremål i sin väska.

Den hade just gått igenom röntgen i säkerhetskontrollen, och personalen hade noterat att det var något i den som såg ut att ha vassa kanter.

– Vi tog undan väskan, hittade personen som ägde väskan. Bad honom att öppna den och jag kollade igenom den och då hittade vi knogjärnet. Han sa att själv att det va ett knogjärn och att han fått det av en kompis, berättade en flygplatskontrollant i förhöret.

ANNONS

Förhörsledaren frågade därefter gruppledaren för säkerhetskontrollen hur tonåringen hade reagerat på situationen.

– Som att han var medveten att den var där. Jag sa att man inte fick ha den. Han sa att han varit hos sin tjejkompis igår som haft detta knogjärn för att skydda sig. Han sa att hon hade massa saker så som pepparspray och sånt. Jag förklarade att detta inte var grejer man fick ha.

Den dömda om kattknogjärnet: ”Det var ett skämt egentligen”

Tonåringen själv menade, i förhöret, att det var en skämtsam present från hans kompis inför flygresan när de träffats för att säga hejdå.

– Det var ett skämt egentligen. Det var typ, "här, ta den här." Men jag sa nej och sen tjatade hon och jag tog den bara. Hon har en speciell humor.

Pojken fortsätter:

– Jag visste inte att det var brottsligt. Hon hade beställt den via Wish typ. Jag tänkte mer att om man kan få den via Wish och få det hem så tänkte jag att det inte kunde vara brottsligt och sen tänkte jag inte mer på det.

– Och nu när du vet? undrade förhörsledaren.

– Jag hade kastat den direkt om jag visste det, svarade pojken.

Nu har pojken dömts för brott mot knivlagen för att ha burit knogjärn på allmän plats, och ska betala dagsböter på 50 kronor i trettio dagar .

ANNONS

LÄS MER:Knogjärn upptäcktes på Landvetter flygplats

LÄS MER:Polisen: Köparen måste försäkra sig om lagligheten

LÄS MER:Hon ville skydda sig mot våldtäkt – är nu själv dömd

ANNONS