Kor och getter i Härryda omhändertas efter misskötsel

Avmagrade djur, trasiga staket och smuts. Länsstyrelsen har beslutat att en man i Härryda kommun nu blir av med kor och getter. Detta efter att allvarliga brister uppdagats vid upprepade tillfällen.

ANNONS
|

Härryda-Posten har vid flera tillfällen kunnat berätta om att en bonde i Härryda kommun misskött sina djur. I februari förra året gjorde länsstyrelsen en kontroll på den aktuella gården. Då fanns ett tiotal kor och drygt tjugo getter på platsen. Kontrollanterna kunde konstatera att kornas ligghall var smutsig och saknade strö. I hagen fanns liggande staket och plåt, plast och dylikt vilket korna kunde skada sig på.

I getternas ligghall hängde elkablar fritt och golvet var smutsig. Deras foder hade både plastförpackning och nät kvar. Och såsom kornas hage, var getternas också dåligt underhållen.

Efter att ha påtalat bristerna i djurhållningen för ägaren gjorde länsstyrelsen en återkontroll. Då såg kontrollanterna att det inte hade gjorts någon förbättring gällande djurhållningen. Istället hade getter med killingar blivit instängda i ligghallen, som saknade både ventilation och ljusinsläpp.

ANNONS

Under maj förra året gav myndigheten ägaren ett tvingande beslut att rätta till bristerna.

Djuren var fortfarande misskötta ett år senare

I början av i år konstaterade kontrollanter att det fortfarande var brister kvar gällande exempelvis ligghallar och hagar, vilket återigen mannen blev ålagd att rätta till.

Efter att mannen fått ett flertal chanser att se till att djurens omgivning var dräglig och visa att de togs hand om väl, noterade myndigheten bland annat, vid ett återbesök, att ett djur hade förvuxna klövar, att ett annat var avmagrat och att flera getter hade sår på knäna. Det fanns inte heller tillgång till rent dricksvatten för korna.

Nu har myndigheten slutligen bestämt att mannen inte längre ska få ha sina kor och getter, och skriver i ett beslut till honom:

”... Länsstyrelsen har vid upprepade tillfällen konstaterat brister som rör den dagliga skötseln som är basal för djurens liv och välmående. Bristerna har kvarstått vid uppföljande kontroller trots att du sagt att du haft för avsikt att åtgärda dem. Att du inte har uppmärksammat att djur varit skadade och magra eller åtgärdat brister gällande foder och vatten bedömer Länsstyrelsen som särskilt allvarligt. ...Länsstyrelsen bedömer sammantaget att förutsättningarna för djuren inte har ändrats trots upprepade kontroller. ...”.

ANNONS

Vad som kommer att hända med djuren vid ett omhändertagande är i dagsläget oklart.

Härryda-Posten söker djurägaren, som fortfarande har möjlighet att överklaga beslutet.

LÄS MER:Äldre dam hotade barn med kniv – polisen larmades till Landvetter

LÄS MER:Matställe i Mölnlycke får bakläxa rörande städning

LÄS MER:Älg fast i hängmatta i Landvetter

ANNONS