Hon plockar mängder med svamp – för att skänka bort

Martina Lejon plockar svamp flera gånger i veckan. Men när hon insåg att frysen var full bestämde hon sig för att glädja någon annan – och skänka bort sin svamp.

ANNONS
|

För Martina Lejon från Härryda har det blivit som en slags terapi att få komma ut i skogen och plocka svamp, och hon och hennes sambo är vanligtvis ute flera gånger i veckan.

– Det beror ju på hur mina veckor ser ut men det är ju ett par gånger i veckan i alla fall. Jag går in i min egna lilla värld och bearbetar mitt. Ja, det är skönt att gå ut och rensa tankarna.

I huvudsak plockar hon gula kantareller och trattkantareller, men om någon annan ber henne att plocka annat så händer det att hon gör det också.

ANNONS

– Det kan vara Karljohan eller till exempel taggsvamp som det finns mycket av. Men det tycker jag själv är sådär.

Frysen var full

Martina berättar att hon vanligtvis plockar flera kilo svamp när hon är ute.

– Jag har mina ställen, så om jag vill hitta mycket trattkantareller, upp till tio kilo, så vet jag vart jag skall gå. Och vill jag plocka lite mindre så vet jag också vart jag skall gå. Och det finns ju jättemycket.

Men efter flera turer i veckan stod hon plötsligt där med en full frys och mer svamp än de själva behövde. Hon bestämde sig därför för att göra en efterlysning på Facebook för att se om det fanns någon som själv inte hade möjlighet att plocka svamp som ville ha, vilket P4 Göteborg var först med att berätta.

– Vanliga kantareller har jag och min sambo kommit överens om att vi skall behålla själva, men det finns så mycket, mycket trattkantareller så det är ju perfekt om någon annan vill ha det.

I sin efterlysning efterfrågar hon exempelvis äldreboenden eller någon form av daglig verksamhet som kan vara intresserad av att ta emot svamp.

– Jag vet att det är många äldreboenden som förr i tiden var ute och plockade svamp, men som inte har möjlighet till det nu. Då kan det ju vara kul för dem att få rensa och få lite minnen från dåtiden. Och det kan även vara folk som har någon skada eller sjukdom som inte kan komma ut. Och så tänkte jag att de inte heller brukar ha så jättebra ekonomi, säger Martina Lejon.

ANNONS

Vad har du fått för respons?

– Jag har fått rätt många som har velat ha, men med äldreboenden och sånt är det ledningen som måste ta beslut, så det är lite svårt att hitta något ställe. Men det har varit ett par i Mölnlycke som är sjuka och skadade som gärna tog emot.

Förutom paret i Mölnlycke har hon även gett bort en del till en kvinna i Askim.

Martinas tips inför svamp-turen

Trots att hon plockar mer svamp än vad hon behöver och vill ha, så är hon ändå inte helt sugen på att dela med sig av sina svampställen.

– Njaae, säger Martina Lejon lite tveksamt. Men det är i Härryda. Och det finns så mycket överallt. Även precis utanför min tomt i skogen finns det en del.

Men det hon kan dela med sig av är lite svampplockartips.

– Den växer ju i blandad skog. Och när man ska ut och plocka kan det vara smart att sätta en pinknapp på telefonen, så du vet var du utgår från och att din telefon är laddad så du inte går vilse.

– Men det allra viktigaste är att man aldrig ska plocka svamp man inte känner till. Man måste vara hundra procent säker på vad man ska plocka. Och just med trattkantareller så är det lätt att få med sig giftig svamp, så där gäller det att vara extra noggrann och gå igenom hur den ser ut och att den är okej att plocka.

ANNONS

LÄS MER:Tyska paret turistar i Härryda: ”Allemansrätten is pretty cool”

LÄS MER:Det ska du tänka på under sommarens svampplockning

LÄS MER:Polisen varnar: Unga drogar sig på svampar

ANNONS