Obs! Genrebild.
Obs! Genrebild. Bild: Teo Kristjansson

Polisen varnar: Unga drogar sig på svampar

I Härryda har polisen stött på unga som använder svampar för att droga sig. Nu varnar Polisen Göteborg Syd för det olagliga beteendet.

ANNONS
|

I ett inlägg på Facebook som publicerades i förra veckan, skriver polisen att de stött på unga som använt svampar för att droga sig.

– Det som kommit till vår kännedom är att vi vet att unga uppe i Härryda brukat de här och att personer blivit förda till sjukhus med ambulans, såpass dåliga har de blivit, säger Caroline Kristensson, vid ingripandepolisen i Göteborg syd.

Inlägget är i första hand tänkt för att uppmärksamma framförallt föräldrar om att ungdomar i dag inte bara använder riktiga droger.

– De tar även svampar för att uppnå berusning, man använder den för att nå samma effekt som vid användning av narkotika, säger hon.

ANNONS

Innehåller narkotikaklassade ämnen

Svampen det handlar om är toppslätskivlig som även kallas för ”toppisar”. Svampen är giftig och innehåller aktiva ämnen som är narkotikaklassade. Att använda den ger psykedeliska och hallucinogena effekter som kan göra att man mår riktigt dåligt.

– Vi vill uppmärksamma allmänheten om att den är farlig. Många som plockar den kanske inte vet att den är giftig.

Enligt Giftinformationscentralen kan man bli förvirrad, få hallucinationer och hjärtklappning om man äter toppslätskivlig. Svampen innehåller den hallucinogena substansen psilocybin.

Polisen skriver i inlägget att man ser ”allvarligt på att svampen plockas och brukas av framförallt unga personer då det är direkt olämpligt, olagligt och farligt. De skriver vidare att folk bör vara uppmärksamma på om personer i ens närhet ger sig ut för att plocka svamp och har ett avvikande beteende eller har ovan nämnda symptom.

ANNONS