Det ska du tänka på under sommarens svampplockning

När semesterplanerna ställs in på grund av regnet finns räddningen under gran och tall. Svampkonsulenten Theresia Lückner berättar var du hittar svamp just nu i Västsverige, hur du vet om kantarellerna möglat, och avslöjar sin okända favorit.

ANNONS
|

Det växer fram guldgruvor runt om i Västsverige. Kantarellerna har dykt upp ovanligt tidigt på grund av de senaste veckornas nederbörd. När Theresia Lückner tog husbilen upp mot norra Bohuslän förra veckan fyllde hon en korg med kantareller på 30 minuter.

– Kantareller brukar komma ganska tidigt. Men nu har det kommit mycket tidigt, och jämför man med förra året är det en väldig skillnad, säger hon.

Theresia Lückner är utbildad svampkonsulent vid Svampkonsulenternas riksförbund. Hon plockar vanligtvis svamp i Svartedalens naturreservat och i trakterna kring Strömstad. Och redan har det dykt upp gott om svamp av olika slag.

ANNONS

Just nu kan svampkorgen förväntas fyllas med kantareller, karljohanssvamp, strävsoppar, sandsoppar, kremlor och taggsvampar.

Träden är en ledtråd

I trakterna kring Göteborg tror Theresia Lückner att Änggårdsbergen och runt Delsjön ger bäst resultat. Men det finns även en chans att hitta karljohanssvamp i stadens parker. På egen risk, det vill säga.

– Nu är det ju det där med hundkissavstånd, säger Theresia Lückner.

I skogen kan en extra titt på träden vara behjälplig. Kantareller växer gärna i granskog med inslag av björk, berättar Theresia Lückner. Och de dyker ofta upp där människor rört sig, såsom längs gamla traktorvägar och stigar.

Det ska du tänka på

Karljohanssvampen mår bäst när det varit en rejäl torka, som juni bjöd på, förklarar Theresia Lückner. Sedan regn, följt av lite solsken igen.

– Fortsätter det så här kan det bli ett bra karljohan-år, säger Theresia Lückner.

Nu när den dykt upp särskilt tidigt finns det dock risk för att plocka förväxlingen gallsopp. Den är ofarlig men smakar, som namnet antyder, lite som galla. Under hösten är den däremot mindre vanlig.

När det kommer till kantareller kan de vid det här laget ha blivit dåliga eller börjat mögla. Det beror på att de har kommit upp under junivärmen och torkat. Regnet som följer får dem att bli slibbiga och mjuka, och inte särskilt aptitliga.

ANNONS

– Det handlar om hur kinkig man är. Jag är väldigt kinkig när jag plockar svamp och vill ha bra kvalitet, säger Theresia Lückner.

Man märker att de utsatts för torka när kantarellen är orange och lite skrumpen i kanterna, förklarar hon. Små, gröna fläckar indikerar att de har börjat mögla. Men detta gäller inte alla kantareller.

– De som kommer upp nu har inte det problemet, säger Theresia Lückner.

Bra att utvidga vyerna

Många svampar som är fullt ätliga är det många som helt missar, menar Theresia Lückner.

– Därför är det ännu viktigare att man utökar sin repertoar av svamp. Då kan man absolut hitta svamp där många plockar, säger hon.

Theresias favoritsvamp på se otäck ut för den oinvigde. Blodsoppen är både blodröd i färgen och blånar kraftigt när man skär upp den.
Theresias favoritsvamp på se otäck ut för den oinvigde. Blodsoppen är både blodröd i färgen och blånar kraftigt när man skär upp den. Bild: Mathilda Alveflo

Hennes favorit är inte en klassisk matsvamp, utan blodsoppen. Den är orange till blodröd i färgen, och blånar kraftigt när man skär upp den. Otäck för den oinvigde, men bjuder på en fyllig och stark smak, rik på umami, för den som vågar sig på den.

– Den är jättegod. Det är en fantastisk svamp att ha i såser och grytor, säger Theresia Lückner.

Här finns det dock risk för giftiga förväxlingar, även om de inte tycks ha kommit till Västergötland än. Theresia Lückners generella tips är att vara påläst och aldrig chansa.

ANNONS

– Man ska ha respekt för att plocka svamp för att äta.

LÄS MER:Billigare resor med Västtrafik från Mölnlycke blir av – nästan ett år efter beslutet

LÄS MER:Härryda fortsätter arbetet mot översvämningar

LÄS MER:Grannar i chock efter lägenhetsbrand i Mölnlycke

ANNONS