Härryda fortsätter arbetet mot översvämningar

Avstängda vägar, översvämmade fotbollsplaner och nedblåsta träd. Stormen Hans lämnade mycket att städa upp runt om i Härryda. Daniel Lindell, projektledare på Härryda kommun, berättar om förebyggande åtgärder som görs och hur kommunen hanterat stormen Hans.
– Vi har ett förändrat klimatläge, säger projektledaren Daniel Lindell vid Härryda kommun.

ANNONS
|

Att hantera stora mängder regnvatten på en gång kan vara svårt om det inte finns rätt förutsättningar. Trots att det, bara mellan söndagen och torsdagsmorgonen, föll 92,4 millimeter regn i Härryda har inga stora insatser krävts i kommunen då dagvattenhanteringen har fungerat väl.

Skyfall, såsom de Hans gett Härryda, kan göra att dagvattennäten i kommunen blir fulla. Då uppstår en vattenmättnad i marken vilket gör att den ytliga avrinningen ökar avsevärt och översvämningar kan uppstå.

– Så vitt jag vet har det fungerat bra under stormen. Jag känner inte till att det har hänt något som har orsakat några större problem som översvämningar eller att man stänger av E6:an eller dylikt, säger Daniel Lindell som är projektledare i Härryda kommun.

ANNONS

Flera åtgärder vidtas

2006 översvämmades kommunen kraftigt, en väg rasade och 1 100 hushåll stod utan el efter att en av Härryda Energis mottagningsstationer slogs ut. För några år sedan beviljades Härryda kommun drygt 14 miljoner i statligt stöd från MSB för att förebygga översvämning till följd av kraftigt regn. Sedan dess har flera åtgärder vidtagits.

Dagvattenparken i Mölnlycke har bland annat lett till muddring av ån för att skapa en större volym och ett större flöde för att leda bort mer vatten och kommunen ska muddra en bit upp också, berättar Lindell.

Men även om det inte uppstod några stora problem till följd av Hans finns det mer att göra för att garantera en bra dagvattenhantering i kommunen.

– I Landvetter centrum bygger vi dagvattendammar. Där tittar vi också på frånflödet av vatten. Det har varit ett större projekt som har gått i flera etapper där vi har fördubblat antalet dagvattentrummor som bland annat ska leda ut i Landvettersjön, säger Daniel Lindell.

Klimatförändringar skapar ett förändrat läge

Extrema väderhändelser blir allt vanligare och Daniel Lindell beskriver hur det finns ett annat tänk under projekteringar nu än tidigare.

– Vi har ett förändrat klimatläge. Så fort man går in i nya projekt eller i ett förtätat område har man ett helt annat tänk. Dels är det gamla system som leds via VA-systemet och det funkar inte längre, man måste kunna leda bort vattnet under en längre tid och det kräver planering, säger Lindell.

ANNONS

Vad innebär att leda bort vatten under längre tid i praktiken?

– Man ska titta på ytor som inte förstörs av att det står vatten där ett tag, exempelvis en park eller en fotbollsplan. Så att det finns en plats där vattnet kan ligga innan det går ut i sjöar eller sjunker in i marken över en längre tid. Då rinner vattnet dit vi inte vill ha det.

Daniel Lindell förklarar att man kan se på regnfall lite som en vattenkran hemma i huset.

– Den kan stå och läcka med en droppe i sekunden men slår du på kranen på fullt blås kommer det nog fylla upp i vasken rätt snabbt. Så funkar det utomhus också, det blir problem först när vi inte får undan vattnet tillräckligt snabbt.

LÄS MER:Så ska du agera för att undvika vattenskador – och så gör du om olyckan är framme

LÄS MER:Ovädret Hans dränkte familjens hela tomt: ”Blir förbannad”

LÄS MER:Här föll regnet i Härryda kommun – men nu kommer värmen

ANNONS