Härryda sänker arvodet för kommunstyrelsens vice-ordförande

Så mycket tjänar toppolitikerna i Härryda. Vissa får höjda arvoden – men för kommunstyrelsens vice ordförande halveras det.

ANNONS
|

När Härryda går in i nästa mandatperiod justeras hur mycket vissa politiker får betalt – både upp och ner. Arvodet till kommunstyrelsens viceordförande halveras till exempel.

– Ambitionsnivån är att vi ska inte ha människor som är beroende av politiken för sin försörjning, den är i huvudsak en ideell verksamhet och ska behandlas på det sättet, säger Anders Halldén (L), tidigare ordförande i demokratiberedningen med ansvar för arvoderingarna.

Minskningen innebär att vice ordföranden i Kommunstyrelsen går från att ha haft 28 600 kronor till att få 14 300 kronor i månaden. En förändring som kan göra det svårt att sköta uppdraget så som det är tänkt tidigare, det menar David Dinsdale (L), som har vice ordförande-posten fram till årsskiftet.

ANNONS

– När jag räknade sist så var det ungefär 15 tillfällen i månaden som man var tvungen att vara med i kommunhuset. Ska man vara borta från ett vanligt jobb kan det vara svårt att kombinera, tror han.

”Ganska kraftig sänkning”

Dinsdale tror att man kommer att behöva sänka förväntningarna av vad som hinns med på posten efter ändringen av arvodet.

– Jag var tvungen att lämna mitt förra jobb för att kunna ta mig an uppdraget. Det hade inte riktigt gått nu, säger han.

Anders Halldén (L), gruppledare för sitt parti i Härryda. Var ordförande i demokratiberedningen när arvoderingarna för 2023 sattes.
Anders Halldén (L), gruppledare för sitt parti i Härryda. Var ordförande i demokratiberedningen när arvoderingarna för 2023 sattes. Bild: Pressbild

Anders Halldén håller med om att det är en ordentlig sänkning, men menar att den också speglar hur man vill att rollen ska fungera.

– Det är en ganska kraftig sänkning, men arbetsbelastningen ska minska i samma grad, säger Anders Halldén.

Den nya arvodesregleringen innebär även höjningar. Kommunfullmäktiges vice- och andra viceordförande får nästan 1 500 kronor mer i månaden. Även revisionens viceordförande får ungefär 700 kronor mer i månaden. Ordförande i miljö- och byggnadslovsnämnden har också fått högre arvode.

– Vi har en beredning för bygglov, en måstenämnd, den låg relativt lågt i förhållandevis till de övriga nämnderna. Vi höjde arvodet för ordförande och vice ordförande.

Så mycket tjänar politikerna i Härryda

Ordförande i kommunstyrelsen tjänar 75 075 kronor i månaden (2022). Arvodet kommande mandatperiod är oförändrat 105 procent av *riksdagsmannaarvodet.

Kommunstyrelsens andre vice ordförande, oppositionsrådet, tjänar 71 500 kronor i månaden, det är fortsatt 100 procent av riksdagsmannaarvodet.

Från och med 2023 delas välfärdsnämnden upp i socialnämnden och nämnden för utbildning, kultur och fritid.

Ordföranden i de två nämnderna kommer att ha ett arvode på 40 procent av riksdagsmannaarvodet. Enligt årets nivå innebär det 28 600 kronor. Vice ordförande får 14 300 kronor.

Ordförande i miljö- och bygglovsnämndens arvode höjs från 13 procent till 25 procent av riksdagsmannaarvodet kommande mandatperiod. Enligt årets nivå är det 17 875 kronor.

Kommunfullmäktigeordförande får 18 procent vilket är 12 870 kronor, vice ordförande får 9 procent, 6 435 kronor.

Timarvodet när politikerna sitter i sammanträden är 260 kronor (2022), det är satt utifrån 0,3636 procent av riksdagsmannaarvodet. Timarvodet betalas inte ut till alla, till exempel inte till kommunalråden.

* Riksdagsmannaarvodet höjs nationellt i början av året.

Källa: Arvodesreglemente för kommunalt förtroendevalda, Härryda Kommun.

I Härryda kommun är det två poster där man får heltidsarvode. Det gäller kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) och oppositionsråd Patrik Linde (S). För 2022 har kommunstyrelsens ordförande tjänat 75 075 kronor i månaden och oppositionsrådet 71 500 kronor.

ANNONS

Kommunens arvoden följer sedan riksdagsledarmötenas grundarvode, så när den årliga höjningen sker så följer kommunens med. Höjningen av riksdagsledamotsarvodet brukar ske i början av året.

Två nya nämnder skapas

En förändring som kommer att ske inom kommunen är att välfärdsnämnden delas upp i två: socialnämnden och nämnden för utbildning, kultur och fritid.

– Vi såg under mandatperioden att belastningen blev väldigt hög, särskilt på ordförande för välfärdsnämnden. Därför har vi delat upp det nu, och tillskapat en ny ordförande i varje nämnd. Det är en lite stadigare modell, säger Anders Haldén.

Fler ordförandeposter, innebär det en ökad kostnad för skattebetalarna, en större budget?

– Arvodesbudgeten för den politiska organisationen har blivit större under den är mandatperioden. Men det har inte så mycket med arvodesnivån att göra, utan för att många sammanträden har dragit ut mycket i tid.

LÄS MER:Planer på ny idrottshall i Mölnlycke hotad – S och SD säger nej

LÄS MER:Hade 15 kilo kat i resväskan till Landvetter – döms

LÄS MER:Maria Kornevik-Jakobsson (C) blir ordförande för nya nämnden i Härryda

ANNONS