Bild: Tullverket

Hade 15 kilo kat i resväskan till Landvetter – döms

En man i 60-årsåldern hade väskan full med den narkotikaklassade växten kat när han anlände till Landvetter flygplats. Nu döms han än en gång till fängelse för smuggling.

ANNONS
|

Det var i maj tidigare i år som tullen på Landvetter gjorde upptäckten. Mannen, som är bosatt i en annan västsvensk kommun, hade kommit med ett flyg från Barcelona. När hans väska öppnades hittades en större mängd kat.

– Jag kommer inte ljuga, ibland brukar jag lyckas med det här, ibland lyckas jag inte som nu, säger den dömde mannen i förhör efter att han ertappats.

Kat är en narkotikaklassad växt som innehåller centralstimulerande ämnen. Växten tuggas för att uppnå ett rus. Mannen hade med sig över femton kilo i väskan med planen att sälja det i Sverige.

Bild: Tullverket

Kat från Östafrika

Kat växer naturligt i stora delar av Östafrika, ursprunget till den kat som mannen tagit med sig från Barcelona ska också ha varit Kenya, uppger han i förhör.

ANNONS

– Jag hade tänkt att sälja det här.

I domen står det om mannens förklaring till varför han smugglar kat: ”Han är sjuk och arbetslös och försörjningsstödet är inte tillräckligt stort för att han ska kunna klara sig på det”.

– När jag har dåligt med pengar så säljer jag kat, säger han.

Inte första gången

Mannen har ertappats med att hantera kat flera gånger tidigare, när han varit bosatt i Göteborg.

2013 dömdes han till fyra månaders fängelse efter att man hittat 15 kilo kat i hans lägenhet. 2018 dömdes han till två månaders fängelse för försök till smuggling av 16 kilo kat. 2019 dömdes han till 2 månaders fängelse efter att man hittat sex kilo kat i en bil.

Nu döms mannen än en gång till två månaders fängelse. Tingsrätten i Göteborg anser att han gjort sig skyldig till narkotikasmuggling av normalgraden, baserat på hans erkännande och med stöd av den tekniska bevisningen som lagts fram.

Senaste dag att överklaga är 5 december men i skrivande stund har ingen överklagan lämnats in.

LÄS MER:Clara Henry debuterar som teaterskådespelare med Peter Pan går åt helvete

LÄS MER:Vintervädret går mot höst

LÄS MER:Rusning hos däckverkstaden i Landvetter efter första snöfallet

ANNONS