Härryda-profilen Anton Allédeus vill stärka allas rätt att vara den hen är

Anton Allédeus växte upp i en familj där acceptans alltid varit i centrum. Efter att hans pappa kom ut som transperson var det givet för Anton att engagera sig i HBTQI-frågor. Engagemanget har både prisats och kan komma att växa sig större.
– En ska ha rätten att kunna vara så som en är utan rädsla att bli bortstött, säger han.

ANNONS

När Anton Allédeus och hans fru Linnea Allédeus hittade ett mindre hus i Stora Bugärde med tillgång till en brygga i en liten sjö la de ett bud snabbt som blixten.

– Den här typen av boende kommer inte ut på marknaden särskilt ofta, säger han när han visar den lilla badplatsen.

Han växte upp på Öland, har pluggat på många olika platser, hamnade i Göteborg för att han och en vän startade ett eget företag som ”gick i stöpet”. Därefter träffade han sin fru, blev kvar och arbetar numera som IT-konsult för Volvo Cars. Vid sidan av driver han företaget Luveyworld. Det är ett klädmärke med ett tydligt HBTQI-budskap.

ANNONS

– Jag startade det för att kläder är ett enkelt sätt att ta ställning med. Just nu är det en logga men det kommer fler grejer framöver. En ska kunna ta ställning utan att vara den som hörs.

Vann kommunens HBTQI-pris

Nyligen gav Anton Allédeus engagemang honom Härryda kommuns HBTQI-pris som var ett av alla priser som delades ut under nationaldagen.

– Det var jätteroligt. Jag blev väl omhändertagen av representanterna från kommunen. Vi lyssnade på en orkester som spelade och Lions var där och det var välkomnande av nya medborgare. Det var lite nervöst när en väl skulle gå upp för det var fler människor där än jag trodde att det skulle vara.

Bakgrunden till engagemanget är att hans pappa Annbritt kom ut som transsexuell för några år sedan. Det kom inte som en chock.

– Pappa hade börjat använda feminina kläder så det var uppenbart för oss runtomkring. Vi satt på Pizzahut i Nordstan och då sa pappa att ”jag är en transperson”. Hen var jättenervös för en vet inte hur de i närheten ska ta det. Men det kom ju inte som någon chock då. Det har varit en successiv transition under en lång tid, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Jag blev mest glad att pappa vågade prata om det och erkänna det för sig själv. Pappa berättade att det hade varit så sedan hen var barn. Men på den tiden var det inte accepterat och termerna fanns knappt för det heller. Definitionerna har kommit först nu och fler vågar prata om det öppet.

Konsekvensen av Annbritts känsla av att inte passa in i den klassiska mansrollen blev psykisk ohälsa, enligt sonen.

– Där kan jag ta min pappa som exempel på att veta hur det är att behöva gå i ett halvt liv mer eller mindre och behöva gå och inte kunna vara den man är eller riktigt kunna sätta fingret på det. Och att behöva låtsas för att känna att man passar in och bli accepterad.

Pappan arbetar som fordonslärare på ett gymnasium.

– Fordonsbranschen har historiskt varit en hårdare, maskulin bransch. Men han jobbar med att försöka vända på det.

Deltar i West pride

En del av Härryda kommuns pågående firande i form av Regnbågsdagarna är ett framträdande på Mölnlycke kulturhus.

– Jag ska vara med vid klockan 13:45 och föra en dialog med prästen Karin Karlsson som fick kommunens första HBTQI-pris och prata om företaget och det som kommer framåt. Jag hoppas kunna vara med och stötta och hjälpa med nästa år i firandet.

ANNONS

Vilken är den vanligaste fördomen/attityden som du stöter på?

– Det är mycket tisslande och tasslande fortfarande upplever jag. Om jag och min pappa går på stan är det många som vänder sig och kollar. Men inte lika mycket i Göteborg som på andra ställen.

Antons budskap är tydligt: Alla ska få vara den hen är – som hen är. Trots att Sverige ligger i framkant behövs en viktig sak i debatten och de vardagliga samtalen, menar han.

– Vi behöver enas och förstå terminologin. Därifrån kan en ha dialoger och föra sig framåt. Jag kan sitta och prata om en sak men den andra kan ha en annan uppfattning om vad det betyder. I och med att könsnormer rivs upp just nu blir det rörigt till dess att vi kommit fram till nya definitioner utifrån det nya läget, säger han och tillägger:

– En behöver fortsätta ta dialogen tills vi väl kommer till ett slutmål där vi är enade och det är fullt ut accepterat och ingen som lyfter på ögonbrynet.

Vill du arbeta med de här frågorna även framöver?

– Drömmen vore att kunna göra det på heltid.

Anton Allédeus

Ålder: 33

Bor: Stora Bugärde

Från: Färjestaden, Öland

Sysselsättning: IT-konsult på Volvo Cars

Gör på fritiden: Fixar hemma, mest ute nu på sommaren. Tittar mycket på serier just nu är favoriten American horror story

LÄS MER:Nu drar Regnbågsdagarna igång i Härryda kommun

LÄS MER:Rävlandaskolan väljer att inte tillåta föräldrar på skolavslutningen

LÄS MER:Andreas skapade namninsamling mot förbud av förbränningsmotorer

ANNONS