Andreas skapade namninsamling mot förbud av förbränningsmotorer

Andreas Behrenth läste artikeln i Härryda-Posten om förbudet mot förbränningsmotorer på Nedsjöarna och startade genast en namninsamling.
– Det var min första tanke. Jag har bott här sen 2016 och tycker vattenlivet är en del av Hindås själ, säger han.

ANNONS
|

Härryda-Posten rapporterade för knappt en vecka sen om ett nytt förbud mot förbränningsmotorer på Nedsjöarna i Härryda och Bollebygds kommun. Planerna kom som en chock och många fiskare har reagerat kraftigt. Men målgruppen var inte den enda som reagerade starkt på nyheterna.

Förändrar bilden av Hindås

Andreas Behrenth är lokalinvånare och har flyttat till Hindås dels på grund av de fina möjligheterna till vatten och framför allt livet ute på sjön.

– Vi flyttade ut till idyllen med sjöar och det som finns här för att kunna ha friheten.

Han tycker också som invånare i sju år att vattnet har stor betydelse för Hindås.

ANNONS

– Friluftsfisket är och har varit en stor del av Hindås själ. Många njuter av att färdas på sjön och många har investerat i båtar med fyrtaktsmotor ihop med att det presenterades som krav. Och många har bosatt sig här för att kunna njuta av att komma ut på sjöarna av olika anledningar.

Förslaget som ligger på bordet är redan skickat till länsstyrelsen och innebär att både två- och fyrtaktsmotorer ska förbjudas på sjöarna. Anledningen är att sjöarna ska bli en ny vattentäkt för invånarna i kommunen.

Om förslaget skulle gå igenom kommer det ha en stor påverkan på möjligheterna för både fiskare och personer med båtliv som fritidsintresse. Men det finns ändå viss förståelse bland både fiskare och Andreas Behrenth själv, att förbjuda tvåtaktsmotorer. Men för dem är det svårt att förstå sig på förbudet mot just fyrtaktsmotorer.

– Framför allt gamla tvåtaktsmotorer spyr ut mellan 20 och 30 procent rätt i sjön, men fyrtaktsmotor är en insprutningsmotor så den sprutar in bränsle det behöver, säger Andreas Behrenth.

Förslaget kommer lite som en smäll i ansiktet, menar han.

– Jag köpte min båt i november och så kommer detta beslutet nu, så det är trist.

Elmotorer räcker inte till

Hur ser alternativet med elmotorer ut?

ANNONS

– De är inte där idag. Det kanske dröjer fem till tio år innan det kommer en elmotor som kan mäta sig med en fyrtaktsmotor. Med batterierna som finns idag kommer du inte runt sjön ens en gång, säger Andreas Behrenth.

Förslaget är något som förbryllat både gemene man men också politiker. När Härryda-Posten besökte Hindås station i måndags när representanter från kommunfullmäktige ställde upp på en allmän träff, så hade de inte någon aning om förslaget. Och frågan ställdes inte bara av en eller två personer, utan närmare tio stycken: Varför har ni skickat in det här förslaget?

– Det var nyheter för oss också, svarade Björn Magnusson (S), ordförande i kommunfullmäktige.

Andreas Behrent hoppas därför att hans namninsamling ska göra så att förslaget hävs. Eller åtminstone att förbudet bara kommer att gälla tvåtaktsmotorer. Och eftersom förslaget inte träder i kraft förrän 2024 så finns det hopp.

Samtidigt vill han också betona att han inte är någon expert i ämnet när det handlar om hur stor skada en fyrtaktsmotor kan ha på en vattentäkt men han tror inte att den kan vara så stor att motorerna borde förbjudas. Han spekulerar också i huruvida ett sådant beslut kan påverka Hindås på andra sätt.

ANNONS

– Det är ett såpass stort ingrepp att det riskerar att sänka efterfrågan gällande Hindås. Både när det kommer till turism och i förlängningen fastigheter runt sjön. Så jag tror det kan vara viktigt inte bara för båtägare. Jag tror värdet på fastigheter i hela Hindås kan påverkas.

Vad gör du om förbudet går igenom?

– Det är svårt att säga. I värsta fall får man köra långt med sin bil för att transportera båten till annat vatten. Men i yttersta fall så blir det väl att sälja båten. Och sen får man fundera på vad man vill göra framåt.

I skrivande stund har namninsamlingen totalt 365 signaturer.

LÄS MER:Politiker bjöd in till möte i Hindås – fick reda på oron kring förbudet av båtmotorer

LÄS MER:Beslut om Bocköhalvön åter uppskjutet: ”Förslaget tar död på hjärtat i Hindås”

LÄS MER:Här är dyraste husen i Härryda kommun under maj

ANNONS