Härryda kommuns granskning av Hjorten visar inga avtalsbrott

Härryda kommun har intensifierat dialogen med Nytida och ökat kontrollen av Hjorten. Nu meddelar kommunen att det inte går att hävda avtalsbrott, men heller inte utesluta om det råder missförhållanden på gruppbostaden. Dessutom avslöjar Härryda-Postens granskning att en planerad avtalsuppföljning har förbisetts på grund av prioritering av resurser.

ANNONS

Härryda-Posten har tidigare skrivit om Härryda kommuns särskilda uppföljning av avtalet med Nytida gällande Hjortens gruppbostad. Den initierades med anledning av två IVO-anmälningar. Då framkom det att kommunen misstänkte att Nytida brutit mot avtalet vid flera händelser och att boende på Hjorten försummas.

Nu meddelar Martin Filin Karlsson, som är chef för Härryda kommuns beställarenhet, att kommunen anser att inga avtalsbrott begåtts från Nytidas håll.

Han skriver i ett e-postmeddelande till Härryda-Posten:

“I arbetet ingår att kommunen aktivt undersöker om stöd finns men i aktuellt fall saknas sådant stöd som krävs för att hävda avtalsbrott.”

Martin Filin Karlsson kan dock varken bekräfta eller förneka huruvida det förekommer missförhållanden eller inte på Hjortens gruppbostad.

ANNONS

“Nej, jag är inte i position att hävda att inga missförhållanden förekommer eller har förekommit på Hjorten”, skriver han till Härryda-Posten.

Tätare kontroller av Hjortens gruppbostad

Under sommaren har Härryda kommun initierat en tätare dialog med Nytida och mer frekventa kontroller av Hjortens gruppbostad. I en tidigare artikel har Härryda-Posten rapporterat att Härryda kommun gjorde ett oanmält besök där Nytida fick välja ut personal som skulle prata med kommunen. Sedan dess har Härryda kommun genomfört ytterligare sju oanmälda besök, ungefär ett varje vecka.

Martin Filin Karlsson förklarar för Härryda-Posten att han initierat besöken med huvudsyftet att Härryda kommun ska försäkra sig om tillräcklig bemanning, att personalen har rätt förutsättningar och att Hjortens gruppbostad är “i god ordning.” Han utvecklar:

“‘I god ordning’ ska förstås i bred mening, alltså inte bara konkret i meningen städat och undanplockat. Naturligtvis preciseras begreppet delvis i förberedda frågeställningar som de oanmälda besöken avser att ge svar på, och dessa vill jag inte närmare gå in på, men så som syftet är formulerat tillåts även att andra iakttagelser som skulle indikera på att saker och ting inte står rätt till noteras och antecknas.”

Vad innebär en tätare dialog konkret?

“Ja, naturligtvis pratar vi med personal på boendet. Av hänsyn till dem som väljer att prata med oss och svara på frågor så vill jag inte precisera närmare vilka de är. Det är viktigt att de känner förtroende för att de kan vara anonyma här.”

ANNONS

Härryda kommun har inte meddelat några klagomål till Nytida

Martin Filin Karlsson har deltagit i verksamhetsbesöken vid tre tillfällen, övriga har utförts av en “handfull grupp av centralt placerade medarbetare med lämplig kompetens och erfarenhet som valts ut att genomföra besöken.” Han förklarar att besöken inte protokollförs men att minnesanteckningarna eventuellt kommer att offentliggöras.

“Det finns ingen färdig sammanställning över resultatet, men ett slags resultat är att besöken inte lett till att kommunen har meddelat något klagomål eller synpunkt till Nytida”, skriver Filin Karlsson till Härryda-Posten.

Är det möjligt för kommunen att erhålla den översyn och insyn som krävs för att effektivt hantera misstänkta missförhållanden i detta specifika fall?

“När vi på kommunen har uppgifter som ger oss anledning att misstänka ett (eller flera) avtalsbrott utreder vi dessa och bedömer om det finns grund för att hävda avtalsbrott; i vanliga fall är det rimligt att kommunen ska anse att påståendet om ett avtalsbrott med rimlig sannolikhet ska hålla för en rättslig prövning. När det sedan gäller att hantera ett missförhållande så är det utförarens skyldighet, och den skyldigheten gäller oavsett vad avtalet säger. I en sådan hantering ingår både att rapportera missförhållandet, eller misstanken om ett sådant, och att utreda det”, skriver Martin Filin Karlsson.

Samtidigt påpekar Filin Karlsson dock att den sekretessgräns som råder vid denna typ av avtal kan vara till hinder när kommunen begär ut vissa uppgifter. Han skriver att det finns “ett dokumenterat behov av förbättringar:”

ANNONS

“I grunden handlar det om att det finns en sekretessgräns mellan socialnämnden och den privata utförare som kan spela en viss roll i tillgången till vissa uppgifter. Samtidigt vill jag göra klart att Nytida har inkommit med de uppgifter kommunen har begärt.”

Härryda kommunen missade uppföljning av Hjorten – på grund av Attendos äldreboende

I det avtal som Härryda kommun har med Nytida finns det olika sätt för kommunen att genomföra kontroller. Samtidigt har omsorgsföretaget åtagit sig, bland annat, att på halvårsbasis sammanställa antalet avvikelserapporter till kommunen. År 2022 missades detta och det inkom istället en sammanfattning för hela året.

Under samma år misslyckades Härryda kommun med att genomföra en planerad uppföljning av avtalet som skulle ägt rum under hösten. Detta skedde på grund av att kommunens resurser behövdes för att hantera Attendos äldreboende, vilket resulterade i att de inte kunde genomföra de planerade uppföljningarna för kommunens LSS-boenden.

Härryda kommun utförde istället en insats, som skulle kunna liknas med en särskild avtalsuppföljning på Hjorten, enligt Filin Karlsson. Detta med anledning av en inkommen synpunkt i mars 2022 som Härryda-Posten rapporterat om tidigare.

Har kommunen tillräckligt med resurser att hantera två stycken vårdenheter på entreprenad utan att tumma på kvaliteten gällande uppföljningar?

“Vi avsätter löpande resurser för avtalsuppföljning. Behovet av ytterligare resurser uppstår oftast vid inkommande klagomål och synpunkter eller om vi får andra signaler på avtalsbrott, och då vill initiera en särskild avtalsuppföljning. Min bedömning är att vi har tillräckligt med resurser för att göra uppföljningar med bra kvalitet. Om det skulle uppstå en situation där vi behöver avsätta mer resurser för detta, så är jag säker på att vi skulle lösa det.”, skriver Härryda kommuns sektorchef för socialtjänsten Malin Johansson i ett e-postmeddelande.

ANNONS

Malin Johansson skriver också till Härryda-Posten att arbetet gällande beslut om avtalsförlängning med Nytida gällande Hjorten fortgår.

“Gällande beslut om avtalsförlängning så följer det gängse rutiner: ett beslutsunderlag ska tas fram och beslut ska fattas enligt gällande reglemente och delegationsordning. Under tiden fortsätter vi våra kontroller på boendet.”

Avtalet mellan Härryda kommun och Nytida sträcker sig till den 31 mars 2024. Det krävs dock ett aktivt beslut från kommunens håll att förlänga det och besked måste ges till Nytida senast den 31 september, såvida ingen part vill omförhandla avtalet.

LÄS MER:Anhöriga kritiska till Nytida och Hjortens gruppbostad

LÄS MER:Kor och getter i Härryda omhändertas efter misskötsel

LÄS MER:Finsk tango väckte känslor på Mölnlycke kulturhus

ANNONS