Härryda-häst hade spik i hoven – ägaren kräver ersättning för slarv

Allmänna reklamationsnämnden, ARN, har löst en tvist mellan en hästägare och en veterinär. Ägaren menar att veterinären utfört en slarvig undersökning och kräver ersättning.

ANNONS
|

En hästägare i Härryda kommun upptäckte att hennes gamla häst börjat halta och ringde på expertis i november ifjol. Veterinären undersökte hästen och konstaterade att den hade fång, en vanlig sjukdom bland hästar som innebär inflammation i hovarna. Hästägaren ordinerades att medicinera hästen och låta den vila.

Efter ytterligare några dagar gjorde dock ägaren en udda upptäckt – hästen hade en spik i hoven. Hästen hade fått en böld av spiken och fick sedan gipsas och specialskos.

Veterinärens svar: ”Inte möjligt att lyfta på hovarna”

Nu kräver ägaren ersättning på 7 400 kronor för medicin och veterinärkostnad. Till ARN svarar veterinären att hästen inte enbart hade smärta i en hov utan i alla fyra. Och att ”det var inte möjligt att lyfta på hovarna eftersom hästen knappt kunde stå”, Dessutom, menar veterinären, kan hästen ha trampat på spiken efter besöket.

ANNONS

Nämnden svarar nu hästägaren att undersökningen av allt att döma utförts fackmässigt, och att diagnosen fång inte varit orimlig utifrån uppvisade symtom. Det kan inte heller uteslutas att hästen trampat i spiken efter undersökningen.

Därför avslår ARN hästägarens ersättningskrav och ger veterinären rätt.

LÄS MER:Maria Kornevik Jakobsson (C) om problemen på Nytidas gruppbostad Hjorten: ”Måste åtgärdas”

LÄS MER:Mölnlyckes Paris firar Frankrikes nationaldag – Crêpe et Ciel blir konsertplats

LÄS MER:Lista: Här kan du hemestra i naturen i Härryda

ANNONS