Arkivbild
Arkivbild Bild: Annika Karlbom

Härryda energi varnar – trots billigare prognos: ”Var beredd”

De förväntade elpriserna inför vintern har gått från väldigt dyster till något ljusare och väntas landa runt en krona per kilowattimme i oktober. Det är betydligt lägre än tidigare skräckprognoser – men det är inte läge att pusta ut än.
– Dyrare elräkningar är att vänta framöver, säger Anna Carlstedt, marknadschef på Härryda Energi.

ANNONS
|

Det oroliga världsläget har skapat oro också på elmarknaden. Prognoserna har varit dystra och svenska hushåll har varnats för att rekordhöga elpriser kan komma i vinter.

Men nu har det förväntade elpriset sjunkit med flera kronor, något SVT Nyheter var först att rapportera om.

Därför är höstelen billigare

För oktober månad väntas elpriset landa på omkring en krona per kilowattimme i elprisområde tre, förklarar Anna Carlstedt, marknadschef på Härryda Energi.

– Men det är fortfarande högst osäkert hur priserna kommer se ut längre fram i vinter. Vi ser lägre elpriser just nu, samtidigt så vet vi att prognoserna för vintermånaderna är betydligt högre.

ANNONS

Så det är inte läge att pusta ut?

– Nej, det skulle jag inte säga. Att priserna förväntas ligga lite lägre nu i oktober och november beror på att vi har god tillgång i våra vattenreserver, och att det blåst relativt mycket vilket gör att det finns god tillgång på både vattenkraft och vindkraft. Men under vintermånaderna förbrukas det mer el vilket påverkar elpriserna. Då är det bra att vara beredd på att det kommer bli dyrare.

Rådet från Härryda energi: Ha en vinterbuffert

Men trots den något billigare höstprognosen, ligger elpriset fortfarande ovanligt högt om man jämför med tidigare år. 2020 låg priset per kilowattimme på runt 50 öre i oktober.

– Och förra hösten låg priset runt 75 öre och det tyckte vi redan var högt då. Så prisläget är betydligt högre nu än vad vi är vana vid, säger Anna Carlstedt.

Det förväntade elpriset inför vintern spås landa på mellan 2–3 kronor per kilowattimme i elprisområde tre.

– Därför är det bra att tänka aktivt på sin förbrukning och lägga undan lite pengar om man har möjlighet. Dyrare elräkningar är att vänta framöver för alla som har rörliga elavtal, säger Anna Carlstedt.

Vardagstips – så sänker du din elförbrukning

Sänk värmen inomhus

Om du sänker värmen inne med en grad minskar din energianvändning för uppvärmning med ungefär fem procent. Se till att du inte ställer möbler i vägen för elementen och termostaterna.

Duscha kortare tid

Halverar du din duschtid så halverar du också el- och vattenförbrukningen.

Använd LED-lampor. De drar fyra till fem gånger mindre el än halogenlampor och håller upp till 15 000 timmar.

Ställ in rätt temperatur i kyl och frys

+4 grader i kylen och -18 grader i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.

Frosta ur frysen

Om det bildats is i den. Isen ökar energianvändningen och ger sämre matförvaring. Torka av baksidan av kylen och frysen så att kondensorn hålls dammfri. Även dammet gör att elanvändningen ökar.

Källa: Energimyndigheten

LÄS MER:Polis på väg till jobbet fick stanna fortkörande Härrydabo

LÄS MER:Willys släcker belysningen efter stängning

LÄS MER:Delade meningar om framtida simhall i Härryda

ANNONS