Harpo Marx fick Malin att börja spela harpa – ger lunchkonsert på Råda rum

Det är inte varje dag Härrydaborna bjuds på en gratis lunchkonsert med harpa som enda instrument. Men på torsdag är det exakt vad som står på agendan då Råda rum och Malin Kjellgren erbjuder tre verk för en meditativ stund mitt på dagen.

ANNONS
|

För Malin Kjellgren är det första gången som hon uppträder på Råda rum i Mölnlycke. Efter att ha tagit examen från Högskolan för scen och musik i våras är göteborgaren numera frilansande harpist och spelar bland annat i kyrkor och olika orkesterprojekt.

– Jag spelar också på event och begravningar, bröllop och galor och sånt där. Lite där det behövs, helt enkelt, säger hon när Härryda-Posten ringer upp.

Passionen för harpa föddes i 13-årsåldern – och det visar sig att det både var hennes pappa och en riktig filmikon som är ansvariga.

– När jag var liten visade pappa mig en video på Harpo Marx när han spelade på en flygel i en film. Och så går flygeln sönder. Han spelar på den så hårt att den går sönder. Och så plockar han upp strängarna som är i flygeln. Och då spelar han på dem som en harpa. Och det tyckte jag var det coolaste man kunde göra.

ANNONS

Klippet som Malin Kjellgren bevittnade var från komedin ”En dag på kapplöpningarna” från 1937, bröderna Marx sjunde studiofilm. Och det må ha tagit några år, men till sist hade hon även övertygat sina föräldrar om storheten i harpspelandet.

– Då lät de mig börja ta privatlektioner.

Harpan inte bara lugn och behaglig

Den gängse bilden av harpan som instrument är inte sällan att det rör sig om lugn och behaglig musik, men Malin Kjellgren menar att det är en bild som fastnat på grund av att det skrivs just mycket lugn musik till harpa.

– Man kan absolut spela alla möjliga sorters musik på den. Det finns folk som spelar jazz till exempel. Eller mer modern konstmusik. Om man tänker sig det som skrivits på 1900-talet och fram till nutid. Där finns det ju tonsättare som skriver otroligt häftiga och fartfyllda effekter.

Till på torsdag har Malin Kjellgren valt ut tre låtar som Härrydaborna kan lyssna på: ”Au Matin” av Marcel Tournier, ”Suite Galactique” av Caroline Lizotte och ”Arabesque” av Claude Debussy.

– Det är faktiskt mitt absoluta favoritstycke för harpa överhuvudtaget, berättar hon om ”Suite Galactique” och fortsätter:

– Den är skriven år 2000 och för klassiska musiker är det väldigt nytt och modernt. Tonsättaren får oss att följa med på en resa ut ur Exosfären, det yttersta laget av vår atmosfär. Man får följa en molekyl när den helt plötsligt blir fri från gravitationen. Så den åker ut i rymden. Det är väldigt mycket tyngdlöshet och en rymdkänsla.

ANNONS

För den som aldrig tidigare har varit på en harpkonsert och kanske tycker att det är en hög tröskel att gå och lyssna – berätta varför du tycker man ska komma och lyssna?

– Harpa är inte ett instrument man får höra så ofta. Och det är sällan som den får visas upp på egen hand, inte bara längst bak i en orkester. Eller som en liten ljudeffekt när man tittar på film.Harpan kan stå på egna ben. Jag tycker att harpan är otroligt rik. Rik i sin klang och rik i sitt omgång. Jag tycker att det är en helhetsupplevelse att se en harpist spela, säger Malin Kjellgren.

Lunchkonserten hålls klockan 12:00 torsdagen den 14 september på Råda rum i Mölnlycke.

LÄS MER:Jessica Wetterling (V) en av tio ledamöter som pratat mest i riksdagen

LÄS MER:Bröllopssugen man försökte resa med falskt id-kort

LÄS MER:Läsarna bestämmer över tidningarnas framtid

ANNONS