Jessica Wetterling (V) en av tio ledamöter som pratat mest i riksdagen

När tidningen Altinget tillsammans med Newsworthy räknat på vilka ledamöter som pratat mest i riksdagen under det gångna riksdagsåret återfinns Jessica Wetterling (V) i tio-i-topp.
– Det var oväntat, berättar hon för Härryda-Posten.

ANNONS
|

Vänsterpartisten Jessica Wetterling skyr inte debatter när politiker drabbar samman i riksdagen. Faktiskt är hon en av de tio ledamöter som pratat mest, när politiksajten Altinget och nyhetsbyrån Newsworthy räknat på anförande och debattinlägg under det gångna riksdagsåret.

Wetterling representerar valkretsen Västra Götaland västra, där Härryda kommun ingår.

Sammanlagt har hon talat i 3 timmar och 44 minuter, eller 13 492 sekunder, vilket gör att Jessica Wetterling landar på plats 8 av tio-i-topp.

Mest har miljöpartisten Daniel Helldén pratat, 5 timmar och 43 minuter.

Själv är Wetterling överraskad över att hon tillhör de tio mest pratglada riksdagsledamöterna.

ANNONS

”Det var oväntat. Det beror nog främst på att mitt utskott KU (konstitutionsutskottet, red. anm.), är ett av de utskott som behandlat flest betänkanden under året och därmed haft många debatter. Eftersom jag numera är själv i mitt utskott och ansvarar för att föra Vänsterpartiets talan och förklara våra ställningstaganden i alla de ärendena som KU behandlat har det blivit fler debatter än tidigare, ungefär en fördubbling jämfört med tidigare år”, förklarar hon för Härryda-Posten i ett e-postmeddelande.

Wetterling: ”Granskande journalistik viktig grundsten i demokratiskt samhälle”

Jessica Wetterling menar att hennes viktigaste inlägg har berört det vilande grundlagsförslaget om utlandsspioneri:

”Det minns jag bäst och är de som jag anser varit viktigast. Särskilt eftersom frågan blev så uppmärksammad dagarna innan beslutet och jag då fick mycket stöd från upprörda väljare och andra organisationer som var emot även om det var få partier i själva riksdagen som var emot. Särskilt eftersom lagändringen i sig, som tyvärr gick igenom, riskerade att leda till självcensur bland journalister och visselblåsare och för mig är granskande journalistik en viktig grundsten i vårt demokratiska samhälle”, skriver hon och fortsätter:

”Tyvärr har det senare visat sig att jag och andra som varnade fick rätt och exempelvis SVT har medgett att man avstått från vissa publiceringar sen lagen trädde i kraft. Om inte dem som är en stor publicist med egna jurister vågar publicera, hur ska då frilansande journalister våga?”

ANNONS

Hyllar S- och M-kollegor i riksdagen

När Härryda-Posten frågar Jessica Wetterling vilka hon anser är riksdagens bästa talare passar hon på att lyfta riksdagskollegor från andra partier, samt en egen partikollega.

”Jag får erkänna att jag inte är en särskilt flitig lyssnare till andras riksdagsdebatter. Men jag skulle vilja säga att Ali Esbati i min riksdagsgrupp är en duktig talare och debattör. Han lyckas ofta vara både pedagogisk och rolig. I mitt utskott skulle jag nog säga att de flesta är duktiga men särskilt ordföranden Ida Karkiainen (S) och vice ordförande Erik Ottosson (M) är duktiga och ofta håller välformulerade inlägg. Även om jag givetvis inte alltid delar deras åsikter.”

Vad gör ett debattinlägg intressant och kärnfullt?

”Jag tror att ett debattinlägg ofta tjänar på att tydligt och pedagogiskt förklara vad själva ärendet handlar om utan att vara alltför tekniskt. Man ska kunna lyssna på ett inledningsanförande och förstå utan att ha lyssnat till tidigare talare. Sen får det gärna vara relativt kort och gärna med lite humor.”

Du hamnar på plats 8 – var hamnar du nästa år?

”Haha. Förhoppningsvis utanför listan. Jag ska försöka jobba hårdare på att formulera mig kort och kärnfullt.”

Vad kommer ditt nästa inlägg att handla om?

ANNONS

”Häromkvällen var jag i Östersund och pratade om Vänsterpartiets politik rörande gruvfrågor och samepolitik men i riksdagen tror jag att debatten om det kommande mediestödet är ett av de första ärendena som vi kommer debattera. Så antagligen det som känns, minst sagt, viktigt!”

LÄS MER:Det här händer i Härryda i höst

LÄS MER:Råda hembygdsförening arrangerade skördefest i Mölnlycke

LÄS MER:Gravsten från 1745 och pestens tid pryder Margaretas trädgård utanför Rävlanda

ANNONS