Han lämnade restaurangbranschen för mäklaryrket: ”Myt att mäklaryrket är ett glidarjobb”

Elias Yahyaei är mäklaren som gick från restaurangbranschen till mäklaryrket. Han noterar alla recensioner han får på nätet, och tar sig an objekt med stor passion.
– Man jobbar ju inte som mäklare om man inte älskar kundrelationerna. Största kicken är inte provisionerna, säger han.

ANNONS

Redan som 16-åring gav sig Elias Yahyaei in i servicebranschen för att så småningom driva en egen restaurang. Han har alltid varit väldigt mån om att ge en bra service.

– När jag hade egen restaurang och såg mat kvar på tallrikarna kunde jag bli oroad. ”Undrar om maten inte smakade bra?”. Jag var tvungen att gå förbi bordet för att fråga. ”Jaadå, vi är så nöjda och mätta” kunde gästerna säga, berättar Elias Yahyaei.

Och därmed kunde han pusta ut.

Nu jobbar Elias Yahyaei som villamäklare på Fastighetsbyrån i Mölnlycke. Han har avverkat 3,5 år i yrket, och har närmare 5 av 5 i omdömen på sajter som Reco.

ANNONS

Han beskrivs med ord som professionell, tillgänglig, enkel och bra att ha göra med.

– Det betyder jättemycket för mig. Det är ett betyg för mig att veta att det jag gjort är uppskattat. Vi är mäklare dygnet runt. Jag tar tid från familjen och fritid för att få ihop affärerna, säger han, skrattar till och fortsätter:

– Det är en myt att mäklaryrket är ett glidarjobb. Verkligheten är inte så, som mäklare krävs det att man ska vara väldigt disciplinerad, engagerad och tillgänglig. Man får ta av fritid och helger. Vi svarar på samtal sent på kvällarna. Vi kan tänka oss att åka in till kontoret åtta på kvällen om det behövs, för kontrakt. Vi vill få iväg affärerna för alla parters skull. Det är folks framtid som hänger i de här affärerna. Det är kanske den största investeringen köparna och säljarna gör.

Fastnade för yrket när han själv köpte bostadsrätt

Det var när Elias Yahyaei själv gick på visningar för att köpa en bostadsrätt för tolv år sedan, som han fick upp ögonen för yrket.

– Jag hade kontakt med en mäklare. Och då kände jag, ”jag skulle vilja göra det här”, berättar Elias Yahyaei.

Att han sadlade om till mäklare när han var runt 35 år ser han som en tillgång. I sin yrkesroll ser han sig som en rådgivare, snarare än säljare.

ANNONS

– Det är det här med att man har varit med om en hel del. Man har en större förståelse för människor och deras känslor. Att människor har olika behov. Vissa behöver mer stöd, ibland har man långa samtal sent på kvällarna. Man får räkna med det.

– Vi ger ju råd om hur marknaden ser hur, hur man kan få bästa försäljningen, vad säljarna behöver tänka på. Samtidigt ger vi juridisk information och all hjälp köparna behöver inför köpet.

Är det något som du har överraskats av sedan du bytte yrke?

– Jag var vuxen när jag började min utbildning och hade en bra bild över vad som väntade mig innan jag gav mig in på det. Det som är överraskade är att jag trivs så bra. Jag känner att jag inte skulle kunna jobba med något annat. Jag borde ha gjort det här för länge sedan. Det är alltid så glada människor i bostadsaffären. De har så mycket förväntan, hopp och glädje. Man får positiv energi.

Hittills har han bara jobbat i Härryda kommun. Men han har inga planer på att byta område.

– Jag trivs väldigt bra i Härryda. Jag har världens bästa kollegor, det är ett bra kontor. Jag skulle nog inte trivas lika bra någon annanstans. Och det här med variationen på objekten. Det är stadskänsla centralt i Landvetter och Mölnlycke. Naturnära i Härryda, Skårtorp, Hindås och Hällingsjö. Det är aldrig tråkigt.

ANNONS

Vilka är köparna du stöter på?

– Det är många som flyttar in till kommunen. Vi ligger väldigt bra till här i Härryda, infrastrukturen är bra. Det är bra kollektivtrafik, skolor och förskolor. Vi är nära Göteborg, där det är dyrt med fristående hus. De får bra hus för pengarna. De som bor i kommunen söker ofta i samma område, något större eller mindre.

Är det något objekt som sticker ut?

– Jag har faktiskt ett objekt med rekordmånga intressenter. Det är ett sekelskifteshus i Rävlanda med runt 190 intresseanmälningar. Det är en kommande försäljning.

Hur många intresseanmälningar brukar det vara?

– Det brukar vara som max 30, 40 stycken. Själva objektet är charmigt, stor tomt, en bäck som rinner bredvid och hönsgård.

Hösten var nästan helt stilla. Knappt några samtal eller mejl, berättar Elias Yahyaei. Men nu efter årsskiftet har samtalen börjat komma in igen,

– Och det är fler på visningarna. Jag känner att det börjar rulla igång. Till våren tror jag marknaden blir stabilare. Säljarna har sänkt sina prisförväntningar och köparna vågar göra affärer igen, det börjar stabiliseras.

Du bor idag i Lindome, men om du hade bott i Härryda kommun, vart hade du valt att bo?

ANNONS

– Jag gillar Hällingsjö, naturen där. Får en härlig känsla när jag är där. Men får inte en dålig känsla någonstans, jag har haft möten nästan överallt i kommunen.

Trots de positiva omdömena som skrivs om honom på nätsajterna kan Elias Yahyaei gå in och kika med viss oro.

– Även om jag får en fyra på Reco, vilket i svenskt mått mätt är bra, så går man runt och grubblar. Är det något jag missade? Man skapar ju en relation med sina köpare och säljare. Man vill göra den bästa affären av den anledningen. Är man för serviceinriktad så blir det svårare att släppa saker. Speciellt för mig som är jättepetig. Jag vill bara ha femmor. Det är inte så lätt, säger han med ett skratt.

LÄS MER:Tusentals står i kö för operation på Mölndals sjukhus – når inte upp till vårdgarantin

LÄS MER:Flygresandet från Landvetter har ökat kraftigt

LÄS MER:Susanne Gustafsson från Härryda vann en bil värd 620 000 kronor

ANNONS