Tusentals står i kö för operation på Mölndals sjukhus – når inte upp till vårdgarantin

Kön för att opereras på ortopedin är trippelt så lång som sjukhuset vill att den ska vara och många får vänta i över ett år. Verksamhetschefen Anna Nilsdotter ser ett nytt operationshus som en del av lösningen – men det är inget politikerna lovar.
– Vi fick positiv respons på ett negativt budskap, säger hon.

ANNONS
|

Under pandemin har operationsköerna på Mölndals sjukhus blivit allt längre. Den som ska operera ett knä eller kanske en rygg är en av 3 000 patienter som står i kö till ortopediska avdelningen på Sahlgrenska. Och det är inte bara Mölndalsborna som drabbas. Här opereras patienter från flera kommuner i regionen, som Göteborg, Partille och Härryda.

– Det är väldigt bekymrande, säger Anna Nilsdotter, verksamhetschef för Sahlgrenska universitetssjukhusets ortopedi.

En kö med 3 000 patienter är långt ifrån hur de vill ha det på ortopediska avdelningen.

– Det är sunt med drygt 1 000 patienter i kö, säger verksamhetschefen.

ANNONS

Påfrestande för patienter

Vårdgarantin säger att en behandling eller operation ska vara påbörjad eller inbokad inom 90 dagar. Det når sjukhuset inte upp till i dag.

– Ungefär 1 000 patienter i kön har väntat i över ett år.

Lika många patienter som har väntat i över ett år, är alltså så många som bör stå i kö totalt. Att vänta på att få opereras så länge är inget verksamhetschefen vill utsätta sina patienter för. Hon berättar att det kan innebära kraftiga försämringar i sjukdomen och stort lidande.

– Det kan vara så illa att patienter hamnar i ett beroende av läkemedel.

Trots vetskapen om hur det påverkar människor negativt att stå i kö har sjukhuset inte varit så tillgängliga för stöd som de kanske hade behövt vara.

– Vi har hört att vi har varit svåra att nå men nu har vi öppnat upp för bättre möjligheter att nå oss, säger Anna Nilsdotter.

Personal- och lokalbrist

Som väntat är det under pandemin som köerna har vuxit till sig. Med hög sjukfrånvaro under pandemiåren, men även nu, är bristen påtaglig. Många lämnade sjukvården för att det blev för tufft och nu kämpar sjukhuset med att få tillbaka gammal personal samt att rekrytera ny.

ANNONS

– Det som måste ske är att vi måste bli en attraktivare arbetsgivare, säger Anna Nilsdotter.

Något hon menar ska ta dem dit är att trycka extra hårt på att Sahlgrenska är ett universitetssjukhus som ägnar sig mycket åt forskning och kompetensutveckling. Ortopedin står dock inför ytterligare ett problem – det finns för få salar att operera i.

– Vi måste fortsätta att hyra in oss tills vi har egna operationssalar.

För så löser de situationen nu. Det finns så få salar som kan nyttjas och för lite personal hos ortopedin i Mölndal att operationer utförs på andra sjukhus i regionen. Dessutom köper sjukhuset även hela operationer av privata kliniker. Men de privata klinikerna kan endast genomföra de enklare operationerna. Det innebär att de mest sjuka patienterna som behöver svåra operationer ändå får vänta i den långa kön.

Nytt operationshus

Anna Nilsdotter berättar att de ser enkel lösning på lokalbristen.

– På längre sikt skulle ortopedin må väldigt bra av ett nytt operationshus här i Mölndal.

Hon vill se ett nytt hus på sjukhusområdet som ägnas till operationer. Det skulle innebära många nya salar som fungerar för den nya tekniken. Flera av de befintliga salarna står nämligen oanvända idag då de både är för små och inkompatibla med tekniken. Men beslutet om ett operationshus vilar hos politikerna.

ANNONS

– När vi träffade politikerna för en och en halv vecka sedan pratade vi om det här med dem. Man kan säga att vi fick positiv respons på ett negativt budskap. Det var ingen som lovade oss ett nytt operationshus, säger Anna Nilsdotter.

LÄS MER:Ursula lever för att hjälpa dem som ska dö: ”Det är mitt kall”

LÄS MER:Patricias barn blev svårt sjuk i RS – vill varna andra

LÄS MER:Fler barn ska få vård i hemmet – ny satsning av Sahlgrenska

ANNONS