Grannarna ger inte upp om buss 620 – startar namninsamling mot Västtrafiks beslut

Boende mellan Eskilsby och Sandsbacka ger inte upp hoppet om att få behålla buss 620. Nu startar de en namninsamling med förhoppningen om att få Västtrafik att ändra sig.
– Vi vill åtminstone göra vår röst hörd, säger Thomas Wennsten, initiativtagare till namninsamlingen.

ANNONS
|

Beskedet kom som en chock när de boende utmed Östra Eskilsbyvägen och Sörtorpavägen, mellan Eskilsby och Sandsbacka, fick veta att Västtrafik har beslutat om att, från och med mitten på december, dra in deras enda busslinje. Med endast tre månaders framförhållning står de boende inför faktumet att de inte längre kommer kunna ta sig till jobb, skola och fritidsaktiviteter med kollektivtrafik. Och kritiken lät inte vänta på sig. Både Härryda kommun och de boende utmed sträckan har protesterat och menar att beslutet kommer få förödande konsekvenser.

Farligt att vända

Anledningen till att linjen dras in är enligt Västtrafik i huvudsak att det är för farligt att vända vid den nuvarande ändhållplatsen Sandsbacka. Enligt Västtrafik saknas en riktig vändplats, vilket innebär att chauffören tvingas back-vända i en t-korsning, där den ena vägen dessutom är en dåligt upplyst 70-sträcka. Detta har resulterat i skadade bussar och busskurer och bussar som flera gånger har behövt dras upp från diket.

ANNONS

– Vi har så länge det har varit möjligt velat trafikera här. Men den omfattningen av skador och trafiksäkerhet som har påtalats till oss nu gör att vi känner att vi behöver ta ansvar för trafiksäkerheten. Det är ju liksom hit men inte längre. Nu måste vi ta ansvar, sade Sara Karlsson, samhällsutvecklare på Västtrafik, i en tidigare intervju med Härryda-Posten.

Kämpar för sin buss

Men de boende utmed sträckan ger inte upp så lätt. De har kommit med flera förslag på möjliga lösningar på problemet, framför allt att bussen kan fortsätta ytterligare ett par kilometer på samma väg för att i stället vända där, för att det går att göra på ett trafiksäkert sätt. Omvägen dit är dessutom ungefär lika lång som det blir mellan avtagsvägen och den nya ändhållplatsen. Men än så länge har de inte hittat någon lösning som Västtrafik har nappat på. Därför startar de nu en namninsamling där de skriver att de ”kräver att beslutet om ändrad sträckning av linje 620 rivs upp med omedelbar verkan”.

Thomas Wennsten, boende längs sträckan, är initiativtagare till namninsamlingen, som i skrivande stund har 157 underskrifter. Han tycker att hela beslutsgången har brustit på många sätt.

– Vi tycker att det finns oerhört många brister i den konsekvensanalys som är gjord och i analysen av hur mycket det kommer påverka oss som bor här. Så vi kände att vi behövde skapa ett forum där vi vill uttrycka att vi protesterar mot beslutet.

ANNONS

Saknar dialog

En annan stor brist, menar Thomas, har varit informationen från Västtrafik. Beslutet togs den 6 september, men det var först förra veckan som information om omläggningen officiellt kommunicerades, då en del av de som ofta åker sträckan fick ett mejl från Västtrafik.

– Att det kom till vår kännedom tidigare var bara av en händelse, för att någon hade snappat upp det och delat det på Facebook, säger han och fortsätter:

– Och när man gör en sån abrupt förändring så tvingas de som påverkas att hitta en lösning snabbt. Och snabba lösningar blir sällan de bästa.

Måste skaffa en till bil

För Thomas familj kommer omläggningen av linjen innebära att de måste skaffa en till bil. Hans fru som jobbar i Göteborg har tidigare kunnat ta bussen, men nu försvinner alltså den möjligheten för henne. Det samma gäller deras dotter som går på gymnasiet i Borås, som nu kommer behöva skjuts till och från en annan busshållplats varje dag.

– Vi flyttade hit för drygt ett år sedan och en del i det valet var att det faktiskt fanns kollektivtrafik. Att behöva skaffa en till bil blir ju ekonomiskt kännbart i dessa tider och dessutom ökar man biltätheten, om man tänker på det ur miljöhänseende. Och så ökar man trafiktätheten på 40:an. Det finns väldigt många argument, tycker vi, för att det här är ett dåligt beslut.

ANNONS

Nu hoppas han att namninsamlingen ska leda till att Västtrafik river upp beslutet, men tror samtidigt inte att det är särskilt troligt att det faktiskt blir så.

– Det är nog så tyvärr att det här beslutet är klubbat. Och vi förstår ju också att antalet hushåll som drabbas och ortens storlek och betydelse är såpass liten att Västtrafik nog har bestämt sig för det här. Men eftersom det inte har skett i någon form av dialog med oss som bor här vill vi åtminstone göra vår röst hörd innan beslutet är ett faktum.

Listan kommer lämnas över i samband med ett informationsmöte med Västtrafik och Härryda kommun den 8 november.

LÄS MER:Busslinje 620 het fråga vid politikermöte i Landvetter

LÄS MER:Västtrafik försvarar indragen sträcka för buss 620: ”Inte trafiksäker”

LÄS MER:Boende upprörda över Västtrafiks beslut om kortad busslinje

ANNONS