Busslinje 620 het fråga vid politikermöte i Landvetter

Politiker från kommunfullmäktige bjöd in till möte. Ett femtontal upprörda Landvetterbor ställde Härrydapolitikerna till svars gällande den indragna busslinjen mellan Eskilsby och Sandsbacka. Dessutom gjorde en busschaufför ett instick i debatten: ”Det är inga problem att köra där.”

ANNONS
|

När Härrydapolitikerna Björn Magnusson (S), Gunnar Häggström (M) och Kristina Andrén (M) från kommunfullmäktiges presidium, under tisdagskvällen bjöd in till ett öppet möte på kulturhuset i Landvetter, var det ett helt gäng engagerade medborgare som valde att sluta upp. På agendan hade gruppen egentligen bara en enda punkt; buss 620.

Härryda-Posten har tidigare rapporterat om att Västtrafik har beslutat om att dra in en stor del av den sträcka som linjebuss 620 i nuläget trafikerar. Bland annat menar de att det inte är trafiksäkert för busschaufförerna att vända vid den nuvarande ändhållplatsen i Sandsbacka.

Sammanträffandet: Busschaufför på plats

På plats under tisdagskvällen var förutom de tre politikerna, och runt 15 upprörda Landvetterbor, även en något förvånad busschaufför. Han råkade nämligen av en händelse befinna sig på kulturhuset precis då mötet ägde rum. Dessutom visade det sig att han har stor erfarenhet av den aktuella sträckan.

ANNONS

Chauffören gjorde ett par instick i debatten innan han behövde avvika och sade bland annat att han inte höll med Västtrafik om att det skulle vara särskilt svårt eller trafikfarligt att vända i Sandsbacka.

– Jag har vänt där 150 gånger. Det är bara att köra fram, lägga på varningsljus och så backa och titta i backspegeln. Det finns ju backspeglar, men många vet ju inte det heller.

Han kände inte heller igen bilden som Västtrafik förmedlar om att det skulle vara väldigt få som reser på sträckan. Någonting som även många av de som kom till kulturhuset lyfte.

Enighet mellan politiker och medborgare

De medborgare som hade tagit sig till mötet med stridsyxan i högsta hugg fick ganska snabbt lägga ner den, då de insåg att de förtroendevalda var helt eniga med dem.

– Vi tycker precis likadant, sade Björn Magnusson (S), kommunfullmäktiges ordförande, och menade att han kunde tala för hela fullmäktige och sade att det råder stor politisk enighet i frågan om busslinjen.

– Vår avsikt är att få Västtrafik att ändra sig, sade Gunnar Häggström (M).

Huruvida linjen ska fortsätta trafikera sträckan mellan Eskilsby och Sandsbacka är inte upp till Härrydapolitikerna att besluta. Kollektivtrafiken styrs på regional nivå och beslutet om indragningen är taget av Västtrafik.

ANNONS

Däremot ligger det på kommunens ansvar att se till att skolbarn kan ta sig till skolan. Hur planen gällande skolskjuts ser ut hade de tre politikerna på plats idag inget svar på.

Får promenera sex kilometer

En som kommer få det betydligt mer omständligt när bussen försvinner är tolvåriga Rasmus Robertsson, som bor några hundra meter från ändhållplatsen. Han åker med bussen varje dag till och från Härrydaskolan och en indragen busslinje kommer för honom innebära en daglig promenad till en annan busshållplats – nästan sex kilometer bort.

– Jag kommer få gå. På sommaren kan jag ta elsparkcykeln, men annars så.

Pappa Jim Robertsson menar att de i nuläget inte vet vad de ska göra när busslinjen dras in.

– Jag börjar klockan sex på morgonen. Då får jag lämna honom på skolan klockan fem. Det går ju inte liksom.

Så just nu finns ingen plan?

– Nej, det finns ingenting att göra liksom. Någon måste köra honom då, det funkar inte riktigt. Och ska han sitta i Landvetter på kvällarna och vänta på att jag slutar jobba sedan? Det funkar ju inte. Det är ju det som blir så dumt.

Vill få kommunen att påverka Västtrafik

En annan som tagit sig till mötet med politikerna är Catharina Hellström, mormor till Rasmus och boende på Madkullen, som ligger utmed sträckan. Hon tyckte att det var viktigt att de tog sig hit idag för att göra sina röster hörda.

ANNONS

– Vi måste ju förlita oss på politikerna.

Jim håller med.

– Och att de förstår vikten i det hela. Nu tror jag att de gör det redan, men vi kommer ju inte åt Västtrafik, så då får vi gå på någon som gör det.

Vad tycker ni om mötet idag och den respons ni fick?

– Jag fick väl den respons jag trodde att vi skulle få typ. Jag kan ju inte heller klandra Härryda kommun för de har varit ganska på de också om man läser det som de har skrivit. Det är ju inte som om de håller med Västtrafik direkt, säger Jim.

Vad tänker ni att man kan göra från kommunens sida nu?

– Det är ju att de kan lyfta frågan till Västtrafik, svarar Catharina Hellström.

LÄS MER:Kritiken mot Västtrafik: Pressade körscheman och ineffektiv planering i Härryda

LÄS MER:Så gör du för att återköpa pendlarkortet när Västtrafik ändrar zon till Mölnlycke

LÄS MER:Boende upprörda över Västtrafiks beslut om kortad busslinje

ANNONS