Förvarade vapen och narkotika i hemmet – döms till fängelse

Ett ihoprullat hakkors låg i hyllan. I hemmet fanns också nära 200 patroner, tårgas, flera vapen och narkotika. Nu döms en man i Härryda kommun till ett års fängelse.

ANNONS
|

Det var i april för två år sedan som en polispatrull befann sig i området där mannen bor, men i ett annat ärende. Plötsligt kände gruppen lukten av cannabis och beslutade sig därför att undersöka situationen närmare.

Efter att ha närmat sig ett hus som verkade misstänkt skrev patrullen i sin rapport:

”Huset har förtäckta fönster i källaren och doften blev starkare närmare ventilationen från huset varpå misstanke om framställan av narkotika i bostaden uppstår. Huset ser nersläckt ut. Beslut om husrannsakan fattas”.

I huset befann sig den nu dömda mannen, som är i 60-årsåldern. Han togs till stationen för provtagning och utredning.

ANNONS

Hittade odlingar av svamp och cannabis

När polispatrullen sökte igenom huset hittade de mindre plantodlingar i källaren. Men de hittade också torkade svampar, som misstänktes vara narkotikaklassade och en svampodling på en toalett.

I en hylla i ett rum såg polisen att det är patroner och tårgas. På samma hylla, skriver de i rapporten, låg en fana med ett hakkors ihoprullad. Och på skrivbordet bredvid hittade de en glasburk med misstänkt cannabis i.

Poliserna letade vidare. En våning upp, utanför mannens sovrum, markerade hundarna mot ett mindre säkerhetsskåp. Intill stod ett större vapenskåp som polispatrullen också fattar intresse för.

Eftersom mannen sade att nycklarna till dessa är borta, beslutade patrullen att ta med båda skåpen till stationen för vidare undersökning. När en låssmed brutit upp låsen hittades flera vapen som saknar licenser.

Mannen menar att narkotikan var för eget bruk

Mannen erkänner i förhör att det är hans vapen, men nekar till brott, han menar att han har en jägarexamen och att dessa bland annat är jaktvapen och arvegods.

Men eftersom licenser saknas döms han nu för brott mot vapenlagen för att ha haft 196 patroner, två gevär, en revolver och två tårgasflaskor i hemmet.

Förutom cannabis och narkotikaklassad svamp fanns i mannens hem även mindre mängder av amfetamin. I mannens telefon hittar utredarna tecken på att mannen kan ha sålt droger till andra. Ett av meddelandena som tas upp i förhöret lyder:

ANNONS

"Rudolf har varit på besök, med gröna klappar, finns det intresse?"

Men mannen försäkrar att all narkotika som hittats i hans hem var till för eget bruk. När det gäller cannabisodlingarna, menar mannen, att han trodde att han köpt hampafrön och att de ska ha varit avsedda för att framställa CBD-olja.

Enligt rätten är det utifrån åklagarens bevisning inte visat att den nu dömde haft narkotika i syfte att sälja. Därför döms mannen för innehav avsett för eget bruk, men också för att ha odlat narkotikaklassad svamp och cannabis.

Påföljden för brotten blir ett års fängelse.

LÄS MER:Fick hörselskada av mina – får ersättning av staten

LÄS MER:Härrydabonde misskötte djuren – hotas med böter

LÄS MER:Stress leder till allt fler sjukskrivningar i Härryda

ANNONS