Fick hörselskada av mina – får ersättning av staten

Härrydabon råkade kliva på en larmmina då han plockade tomhylsor på LV6 i Halmstad. Nu ger Kammarkollegiet ersättning för hörselskadorna som följde.

ANNONS
|

Det var i februari 2021 som en Härrydabo verksam inom Försvarsmakten befann sig på ett militärt skjut- och övningsfält. Mannen plockade upp tomhylsor men råkade trampa på en skarp minering som aktiverade en larmmina. Då skjutmomentet var över och det hade beordrats ”patron ur”, det vill säga att avlägsna skarp ammunition från vapnet, hade mannen inte hörselskydd på sig.

En larmmina innehåller inga explosiva medel men utlöser ett högt tjutande i cirka fem sekunder. Minan används för att försvåra för fienden att smyga sig på en militär postering och varna för angrepp.

Smällen från minan resulterade i hörselskada med tinnitus på höger öra. Nu har Kammarkollegiet, som ansvarar för personskadeskyddet för flera typer av verksamheter kopplade till statliga myndigheter, exempelvis Försvarsmaktens frivilliganställda, beslutat att tilldela mannen ett skadestånd. Beloppet är inte skattepliktigt och uppgår till 38 000 kronor.

ANNONS

LÄS MER:Härrydabonde misskötte djuren – hotas med böter

LÄS MER:Nytt inbrott på bryggeriet – två personer anhållna

ANNONS