Härrydabonde misskötte djuren – hotas med böter

Skitiga stall, vassa föremål och snålt med vatten – var några av de brister som länsstyrelsen upptäckte hos en bonde i Härryda. Och trots upprepade kontroller har bonden inte rättat till bristerna. Nu hotar myndigheten med böter.

ANNONS

Det var en lång lista på missförhållanden som länsstyrelsen radade upp för Härrydabonden, som lovade bot och bättring vid myndighetens första kontroll i februari 2022. Bland annat saknades det tillräckligt med vatten till diande getter och killingar. I hagar och stall låg kravallstaket, vassa spikar och metallföremål samt nät och sladdar där kor och getter riskerade att skada sig. Länsstyrelsen bedömde dessutom att stallen var alldeles för smutsiga och saknade strö, vilket kan leda till skador på djuren.

Efter den första kontrollen följde ytterligare fyra kontroller men trots löfte om bättring kvarstod många av bristerna. Efter den senaste kontrollen i februari i år sa myndigheten till på skarpen – nu med ett hot om vite.

ANNONS

Myndighetens säger i sitt beslut att bonden inte levt upp till djurskyddslagens krav på att behandla djuren väl och skydda dem från onödigt lidande och sjukdom. Bristerna ska åtgärdas omedelbart.

LÄS MER:Inbrott på bryggeri – tjuvar fångades på bild

LÄS MER:Över 100 nätverkskriminella häktade i region Väst

LÄS MER:Härrydas undersköterskor är bäst betalda i Sverige

ANNONS